Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7319481 www.bgdnes.bg

Размразяват случая за Йоско Исаев

Съдружник проговаря за изчезналия плевенски бизнесмен

След разкритията от Германия на Роберт Трейн разследването е възобновено, дирят нови свидетели

Свидетел от Германия разкрива съдбата на мистериозно изчезналия плевенски бизнесмен Йоско Исаев! Пред немските служби по поръчка на българските власти проговаря съдружникът на Исаев Роберт Трейн. На база на разпита му следователите възобновяват разследването за отвличането и дирят нови хора, които да хвърлят светлина за това, което се е случило с 50-годишния мъж, научи "България Днес".

Реклама

Исаев изчезва на 10 септември 2015 г., а Трейн е последният човек, който го вижда. Подробности за последните срещи и разговори на Йоско разказа преди седмица в съда жена му Албена. Тя и дъщеря й Виктория се явиха като свидетели по делото срещу плевенския крими герой Камен Балбузанов-Куката и още 7 души, подсъдими като престъпна банда за рекет. Близките на изпарилия се бизнесмен признаха, че разследващите още нищят предполагаемото му отвличане.

Практиката показва, че повечето случаи, при които не е открит извършител, се прекратяват след 6 месеца или година, а събраните доказателства се пращат на полицията уж са доразследване, а всъщност се набутват в прашните архиви. Тъй като е необичайно вече четвърта година следователи да се потят за изчезнал човек, след показанията на роднините на бизнесмена "България Днес" изпрати запитване до компетентната прокуратура. В случая това е Софийската градска прокуратура, тъй като следите на Йоско Исаев се губят след бизнес среща в столицата.

"Разследването е било спряно, но е възобновено след изпълнена молба за правна помощ до Германия", заяви за вестника говорителят Зорница Таскова. По думите й месеци наред родните съдебни власти са изчаквали немските им колеги да разпитат един важен свидетел - съдружника на Йоско в "Плевенски хляб" ООД Роберт Трейн. Покрай изчезването на Исаев неговите следи също се губят и столичните ченгета го обявяват за издирване. Запознати разказват, че двамата съдружници са били съседи в комплекс в полите на Витоша. Роберт е роден в Дюселдорф и е с двойно гражданство - българско и германско. Живее със съпругата си Велислава, има голям апартамент в центъра на София, но често пътува зад граница, където също притежава имоти.

Духването на Трейн притеснява ченгетата, тъй като телефоните му са изключени. Негови познати обясняват, че най-вероятно е в Германия по бизнес дела. След като е намерен, е снет от бюлетините за изчезнали. Разследващите разчитат на него, за да ги насочи към съдбата, която може да е сполетяла партньора му. Месеци наред се чака одобрение на съдебната поръчка и организиране на самия разпит.

След като Трейн дава показания, замразеният случай за отвличането на Йоско Исаев отново е изваден от архива. Свидетелят от Германия посочва, че има хора, които вероятно знаят какво е станало през септември 2015 г. Заради разкритията досъдебното производство е подновено, а родните следователи са се заели да издирят споменатите лица. По данни на МВР те се намират в страната и няма да бъде трудно установяването им.

Реклама

Йоско Исаев още се търси от Интерпол с жълта бюлетина. На сайта на международната полицейска организация се посочва датата на изчезването му, че към онзи момент е бил на 50 години. Уточнява се, че е родом от Златица, че родителите му са Михаил и Венета, че е висок 190 см, с кафяви очи и кестенява коса. Последната следа, която полицията намира за него, е джипът му, изоставен на паркинг в столичния кв. "Мотописта".

Не сме забелязали странно поведение от страна на Исаев, нито сме чували той да е бил заплашван или изнудван, обявява адвокат Иван Иванов непосредствено след изчезването. Мелничарят живеел близо до плевенската автогара със съпругата си Албена, сина си и дъщеря си. Освен съдружието му в "Плевенски хляб" Исаев имал дялове в мелничарския бизнес и държал собствено кафене в центъра на Плевен, за което сега се грижи щерка му. Йоско Исаев е работохолик, не е конфликтен и през последните 5-6 години не е влизал в остри конфликти и противопоставяния, споделят близките му. Заради аскетичния му живот те изключват версията да е избягал с любовница.

Неуредени сметки

Неуредени финансови отношения е най-вероятната версия за мистериозното изчезване на Исаев, предполагат криминалисти. Дружеството натрупало кредити, имало непогасени сметки към доставчици на зърно и търговци на газ, разкриват запознати. Заради дълговете семейството продало два имота, признава Албена Исаева. Тя обяснява, че мъжът й е очаквал съдружникът му Трейн да инвестира в завода, но това не се е случило. Пред магистратите Албена разказа, че заради задълженията са регистрирани още две фирми, управата им поели счетоводител и бивш съдружник на Йоско, които по нейното мнение я измамили и я изхвърлили от завода. "Действията срещу нас красноречиво говорят кой е виновен за изчезването на Йоско", споделя съпругата му. Тя е категорична, че случилото се е заради икономически интереси към завода и активите, които Исаев е управлявал.

Реклама
Реклама
Реклама