Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7322344 www.bgdnes.bg

Бандата на Джеймса лапва 23 имота на старци

Ветеран в занаята зад решетките

Апартаменти на психично болни са присвоени от групата на ромския бос Георги Янев

Срещу нов телевизор или хладилник бандата на ромския бос Георги Янев - Джеймса присвоява домовете на самотно живеещи старци и психично болни хора. Чрез хитри врътки четирима мошеници успяват да откраднат 23 жилища, съобщиха от спецпрокуратурата и СДВР.

Реклама

Разследването срещу групата на Джеймса започва преди 7-8 месеца, когато в столичната полиция е получен сигнал за далаверите. Според събраните до момента доказателства по различни схеми са присвоени поне 23 имота в София. Още 9 жилища са били "спасени" след намесата на полицията.

По време на акцията по разбиване на бандата са задържани общо 10 души. На четирима от тях са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, измами и документни престъпления, разкриват спецпрокурори. Останалите шестима са прекарали 24 часа в ареста, след което са освободени, предстои да се прецени кои ще бъдат използвани като свидетели в съда срещу имотните бандити.

Криминалисти разкриват, че три са основните схеми, чрез които са извършвани измамите. Най-често мошениците успявали да убедят набелязаните жертви да подпишат празни листове или дори готови пълномощни, чрез които да бъдат представлявани пред нотариус. В други случаи имотните бандити подготвяли свидетели, които са водени при нотариус, за да удостоверят, че явилите се пред тях лица имат претенции към имота, тъй като са във владение повече от 10 години.

Третата схема, чрез която са прилапвани апартаментите, е чрез саморъчно написани завещания.

За да бъде прикрито престъплението, бандитите прехвърляли откраднатите апартаменти на свои близки, роднини или фирми, допълват криминалисти.

Според разследващите само пет от отмъкнатите имоти са на стойност над 300 000 лева. Много често собствениците на имотите дори не разбирали, че ще се разделят с жилището си, а понякога в замяна им е предлаган чисто нов телевизор или хладилник, разкрива шефът на СДВР Георги Хаджиев.

Единият от задържаните имотни измамници е известен във "Факултета" с прякора си Джеймса, разкриват местните роми. Бандитът е роднина на скандално известен цигански барон и е прочут с високия си стандарт на живот. Срещу него има сигнали, че ръководи група за имотни измами още преди 4-5 години, разкриват криминалисти. Хора от квартала пък твърдят, че за първи път името му се свързва в подобни схеми преди повече от десетилетие. Затова в махалата той е известен като един от ветераните на имотната мафия.

Реклама

Бизнесът му се развива повече от добре, разкриват негови съседи. Джеймса притежава суперлуксозен палат с огромен двор, скрити зад високи огради. Портата, през която се влиза за дома му, се отваря с дистанционно от 50 метра. В големия двор има паркирано АТВ, разкриват комшиите му.

Проверка на "България Днес" в имотния регистър показва, че баща и син Яневи през последните две години се сдобиват с над десет апартаменти и парцели в София. Част от тях са дарени, а други са изкупени на минимални цени от хора на преклонна възраст. Както потвърди и шефът на СДВР Георги Хаджиев.

При част от измамите номера на ромските мафиоти се оказва неуспешен. След придобиването на имотите роднини на жертвите им разбират, че става нещо нередно и започват дела, показват съдебни документи.

За мозък на групата пък е обявен бившият нотариус Борис Цветанов Янков, който е с отнети права. Той консултирал останалите трима обвиняеми какви документи са необходими за конкретната измама и при кой нотариус да отидат, за да успеят да изповядат сделката, твърдят ченгета.

Срещу Борис Янков досега има над 10 следствени дела, а през 2006 г. избухна скандал, че той е бил закрилян от тогавашния зам. районен прокурор на София Петър Чалъмов.

Изтезават мигранти в гараж

21 мигранти са държани под ключ и изтезавани в гараж в столичния квартал "Факултета". Зловещите разкрития са на полицията през 2016 година. Според данни на "Фрогнюз" сред задържаните за престъплението тогава е и синът на Джеймса - Любомир.

Чужденците пристигнали по канал от Бургас за Сърбия. До София ги докарали съвсем други хора. Те си платили предварително на трафикантите за целия маршрут. Ромите обаче решили да изкарат още пари, взели хората и ги заключили. Сред тях има и две малки деца на по 2 години. Престъпниците им казали, че няма да мръднат от гаража, докато по банков път не преведат още пари. За да изглеждат убедителни, започнали да ги бият. Развъртели и брадви пред очите им, като се заканили, че ще им отрежат главите. Бежанците се опитали да бягат, но не могли да се отърват от капана. След като прекарали 4 денонощия под ключ, успели да се свържат с тел. 112 и да искат помощ.

Реклама
Реклама
Реклама