Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7323416 www.bgdnes.bg

Дядо Цветан, ужилен от бандата на Джеймса: Обещаха ми хлебец, а ми отмъкнаха имотите

Старецът остава и гладен, и без апартамент и къща

С обещание, че ще получи хляб, имотни измамници отмъкват къща и тристаен апартамент от 85-годишен самотно живеещ старец. Заблуден, че подписва документи за храна, дядо Цветан дарява всичко, което има, на напълно непознат за него човек. "Дойдоха вкъщи. Казаха ми, че трябва да подпиша документи за хляб, и аз какво да направя - подписах, гладен бях. Оказа се, че са ми взели с измама и апартамента на "Раковска", и къщата, в която живея. Храна така и не получих." С тези думи и изкривено от мъка лице ни посреща дядо Цветан. Възрастният мъж стиска здраво в ръце лопата и е готов да я използва срещу нежелани гости. Такива неведнъж са го посещавали, признава той.

"3-4 пъти идваха тука. Влизаха и тършуваха. Заплашваха ме. Искат да ме изгонят от къщата ми, ама само да посмеят да дойдат пак, на въжето... или ги коля", заканва се Цветан.

Реклама

Разследващи твърдят, че домът на дядо Цветан е присвоен от ромския бос Георги Янев-Джеймса и още трима негови съучастници. Всички са в ареста. Обвинени са в участие в организирана престъпна банда за имотни измами. Според спецпрокуратурата заграбените жилища са над 20. Разследването продължава, а броят на откраднатите имоти расте.

Джеймса и хората му използват три основни схеми за кражба на жилищата, твърдят разследващи. В част от случаите са съставяни фалшиви завещания. Друг път е плащано на свидетели, които да удостоверят пред нотариус, че явилите се пред тях лица могат да придобият имота, тъй като са във владеене повече от 10 години.

Дядо Цветан е измамен по третия начин, по който Джеймса и хората му отмъкват жилищата на старци и психичноболни хора - чрез дарение.

По данни на Имотния регистър Цветан Василев дарява тристаен апартамент на столичния бул. "Георги С. Раковски" през август миналата година. Жилището от близо 78 квадрата е прехвърлено на 32-годишния Любомир Янев, който е син на Джеймса и също е в ареста. Само ден след това старецът се разделя и с къщата си, намираща се на ул. „Лвов", отново чрез дарение.

"Когато дойдох да живея тука, наоколо нямаше нито една сграда, само поляни", разкрива дядо Цветан.

Реклама

Загубил е жена си преди години, има син и дъщеря, но нито един от тях не иска да се грижи за него. Останал на произвола на съдбата и признава, че се е случвало цяла седмица да не сложи залък в устата. За него сега се грижи комшийката Ани. Жената му купува лекарства и храна. Преди дни му подарява и чифт чисто нови обувки, хвали се дядото.

Старецът признава, че освен с лопатата всяка вечер се пази от хората на Джеймса, като спи с нож под възглавницата. Споделя, че дори след като имотите му са откраднати, тормозът продължава:

"Искат ми пари. Твърдят, че им дължа 20 000 лева. Ама нека посмеят пак да дойдат", заканва се старецът и пак грабва лопата в ръце.

Дядо Цветан се надява, че след акцията на полицията срещу Джеймса и хората му ще успее да си върне откраднатата къща и апартамент.

В сряда вечерта Специализираният наказателен съд гледа мярката за неотклонение на четиримата задържани. Всички остават в ареста. Предстои по казуса да се произнесе и апелативният спецсъд.

Според разследващи срещу Георги Янев-Джеймса, сина му Любомир Янев, бившия нотариус Борис Янков и Емил Янев има достатъчно доказателства, за да бъдат осъдени за имотните измами. Разследването срещу тях стартира преди 7-8 месеца, след като в СДВР е получен сигнал за имотни престъпления, разкриват ченгета. Арестите са извършени в понеделник, зад решетките попадат 10 души. Четирима от тях се сдобиват с обвинения, другите ще са свидетели. За тартор на групата е обявен Джеймса. Мозъкът на бандата пък бил нотариус Янков. Той консултирал останалите какви документи трябва да подготвят, за да си присвоят имотите. Насочвал ги и при кой нотариус да отидат, за да могат да изповядат сделката.

Китайци са наематели, но наемът е за друг

Тристайният апартамент на дядо Цветан на столичния бул. "Георги С. Раковски" е отдаден под наем на няколко китайци, научи "България Днес".

Според работещи наблизо жени от време на време виждали до жилището да ходи мъж. По думите им той прибирал месечния наем за жилището.

Реклама
Реклама
Реклама