Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7328154 www.bgdnes.bg

Банкерката на Мартин Петров бяга в Кипър

Банкерката на ужиления с милиони футболист Мартин Петров - Ирина Аткова, е избягала в Кипър. Това разкри източник на "България Днес", контактувал директно с финансистката след нейното изчезване.

Бившият национал разбра през август 2017-а как от неговите сметки липсва колосалната сума 3,8 млн. лв. Няколко месеца по-късно той завежда сигнал до прокуратурата. В него е описано как Ирина Аткова е била личен банкер на пострадалия и без негово знание са извършени трансакции. Мартин Петров останал шокиран, когато разбрал, че банкерката е уволнена 10 месеца по-рано от финансовата институция, но въпреки това е продължила да оперира със сметките му.

Реклама

В серия от публикации "България Днес" разкри как Аткова е успяла да оплете в мрежите си още популярни личности. Сред тях са Богдана Карадочева и нейният брат Бойчо, който бил завлечен с 6-цифрена сума. Жертва станал и популярен български инвеститор, ръководещ фондове за десетки милиони левове.

"Срещнах се с Ирина Аткова и нейната приятелка Кремена през февруари 2017-а - разказва източникът на "България Днес", пожелал анонимност. - Изработвам сребърни бижута в Турция. Дойдох специално от Истанбул за срещата. В продължение на два часа говорихме за бижута. Идеята беше да ги предлага в България."

По време на 2-часовия разговор Аткова признава, че е масонка. Тя опипва почвата и в крайна сметка се разделя с бижутерката, без да й предложи схема за управление на парите.

"Няколко месеца по-късно Аткова се обади по телефона. Беше от кипърски номер - добавя източникът на "България Днес". - Искаше да й помогна, защото търсеше работа. Нямаше как да го направя, защото не познавам никого в Кипър. Банкерката на Мартин Петров имаше желание да работи в хотел на рецепция или като преводачка. Много се радвам, че нямах бизнес отношения с нея."

Следите на Аткова се губят през лятото на 2017-а. Оттогава тя е в неизвестност.

По сведения на Богдана Карадочева след уволнението на финансистката в края на 2016-а тя започва да работи в друга банка. Но изчезва и оттам.

Реклама

Информацията за потенциалното местонахождение на Ирина Аткова се потвърждава и от друго сведение.

"Синът й живееше в Кипър - разказа в интервю за "България Днес" Богдана Карадочева. - Работеше на бензиностанция."

Новата информация поставя под съмнение дали Аткова е работила самостоятелно по схемата за изпразване на сметките, или е имала съратници.

"Според мен са участвали и други хора в тази машинация - потвърди Мартин Петров в интервю пред Би Ти Ви. - Много ми е чудно защо, след като се разшумя този случай, доколкото разбрах, банката е уволнила над 20 човека."

МВР не отговори до официалното приключване на броя дали Ирина Аткова е официално издирвана и кога е излязла за последно от страната.

Делото продължава на 14 март

Делото между Мартин Петров и банката, в която държеше милионите, се подновява на 14 март. Първото заседание беше на 13 декември.

Съдия Стефан Кюркчиев реши, че ключовото лице по делото Димитър Йовев, който е съпруг на Аткова, не е призован по процедура.

На първото заседание се яви лично Мартин Петров. Футболистът изглеждаше доста отслабнал. Той беше придружаван от своята съпруга Ралица, която се очаква да бъде свидетел по делото.

В свое интервю отпреди няколко дни Петров призна, че от банката са му предложили сделка. Според нея около 10% от неговите авоари щели да бъдат възстановени срещу отказ от дело.

Реклама
Реклама
Реклама