Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7330793 www.bgdnes.bg

Банда роми обира деца в Плевен

В Гърция духна апашът Муки, единственият задържан за серия нападения над тийнейджърЕкип на "България Днес"

Банда роми тероризира деца в центъра на Плевен, съобщават притеснени родители на пострадали ученици във фейсбук. Бандитите причакват жертвите си на улицата, бият ги, прибират им парите, заплашват ги да не казват за случилото се на семействата си и изчезват.

Реклама

Опасните престъпници имат запазен периметър, в който действат. Това е районът около централния площад "Македония". Той не е избран случайно, а е подбран съвсем целенасочено, защото в близост се намират две училища. В тях се обучават стотици малчугани и тийнейджъри, които са потенциален източник на пари за мургавите обирджии. В агресивната банда влизат няколко роми с прякори Васката, Баската, Чочо и Гуни, разкриват запознати в социалната мрежа.

Към престъпната организация гравитирал и 14-годишният Муки. Той бе задържан в края на януари след серия от нападения над 12-годишно момче в Плевен. В продължение на месеци апашът успял със заплахи да отмъкне часовник и немалка сума пари от петокласника. Според жители на града Муки е престоял известно време зад решетките. По неведоми пътища успял да се измъкне и да духне в Гърция, твърдят запознати. По думите им след изчезването на Муки от страната обаче нападенията над ученици не престанали.

Аверите на непълнолетния престъпник продължавали да тормозят с криминалните си набези деца, които не са от ромския етнос, разкриват техни близки. Притеснените хора обясняват, че престъпниците причакват жертвите си на улицата, бият ги и им вземат парите. Заплашват ги, че ако се оплачат на някого, ще стане още по-лошо. Подложените на психически и физически терор деца наистина са мълчали за жестокостите, на които били подлагани продължително време. Оказва се, че някои от хлапетата са търпели издевателствата повече от две години и са давали пари на престъпниците. Една от непълнолетните жертви е измъкнала от дома си няколко хиляди лева, които са потънали в джобовете на мургавите обирджии. Друг ученик е платил "глоба" от над 300 лева на изнудвачите. Те били безпощадни към жертвите си. Прибирали са от децата всичко, което носят в себе си, понякога плячката била само от джобните на учениците – 2, 3 до 5 лева. Нападателите ги прибирали и след това със заплахи определяли дата и час за среща на малчуганите, на която те трябвало да донесат следваща, по-голяма сума.

Според запознати семействата на пострадалите деца са сезирали органите на реда и очакват от тях да предприемат адекватни мерки за противодействие срещу бруталния цигански тормоз над непълнолетните жители на Плевен.

Богато кримидосие

Въпреки крехката си възраст 14-годишният ром Муки има висящи дела от миналото за изнудване, разбиване на коли, образувани по жалби на други пострадали деца. Нападателят на хлапетата живее с майка си и сестра си в циганското гето на Плевен. Води се ученик във Вълчитрън. Муки ще бъде подведен под наказателна отговорност. Заради факта, че е непълнолетен, рецидивистът би трябвало да понесе някакво минимално наказание.

Реклама
Реклама
Реклама