Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7330808 www.bgdnes.bg

Дон Портокал се измъква за 5 млн. лева от ДДС

"Цитрусовата афера" се нищи вече седем години, обвинителният акт е връщан два пъти

От обвинение за източени 5 милиона лева от ДДС може да се измъкне търговецът на плодове Сотир Янков, известен като Дон Портокал. За прекратяване на производството за данъчните афери ще се борят адвокатите, ангажирани по делото, добило популярност като "Цитрусовата афера", научи "България Днес".

Реклама

Тази възможност разкри и адвокат Ина Лулчева, която защитава пред Темида бизнесмена Янков. По време на последното заседание по делото опитната столична юристка разкри, че е направено искане за прекратяване на производството.

Освен срещу цитрусовия търговец подсъдими по мегаделото са съпругата му Елена и дъщерята Мария, Томислав Томов, Иво Илиев, Кирил Кисов, Борислав Борисов, Живко Бабачев, Стоян Минчев, Сергей Цанков, Николай Дойчев, Милко Велков и Атанас Бонев - Малкия Зум.

Според доказателствата заедно с други от разследваните Янков е извършил 29 превода на стойност 1,3 млн. лв., като парите са били от източен данък добавена стойност. Друго обвинение към него е, че е помогнал на дъщеря си Мария да избегне плащания към бюджета чрез фалшиви документи в размер на 156 хил. лв. Аферите били осъществявани чрез десетина фирми бушони, които са извършвали фиктивни сделки. Най-доходоносната от всички далавери била тази с внасянето на плодове от Гърция, като чрез обръч от фирми се заобикаляло плащането на акцизите. Схемата е действала 4 години, от 2008 г. Щетите, нанесени на държавата, са в размер точно на 5 410 032 лева, твърдят от прокуратурата.

Янков и сие са задържани през септември 2012 г. при спецакция на прокуратурата и Икономическа полиция. В съдебна фаза случаят за пръв път влиза през юни 2015 г. За седемте години оттогава обвинителният акт е връщан два пъти на прокуратурата заради процесуални нарушения. След поредната корекция документът е редуциран от 1000 на 400 страници, разкри прокурорът по делото Дилян Пинчев.

Дело срещу Дон Портокал в края на февруари т.г. също не бе проведено. Тогава се оказва, че единият от подсъдимите - Томислав Томов, е зад граница, вероятно в Англия, заяви неговата адвокатка Радка Кръстева пред магистратите. Опит да бъде даден старт на процеса ще бъде направен отново в края на март. Очаква се тогава Томислав Томов да се яви пред Темида и да проговори по повдигнатите му обвинения и останалите подсъдими по процеса.

Защитната теза на Дон Портокал е, че дружествата, с които е търгувал, са регистрирани по ДДС и не може да предполага, че не са внасяли данъка, разкрива той в началото на разследването срещу него.

Реклама

Преди Янков да попадне под ударите на Темида, бизнесменът е собственик на най-голямото плодохранилище в с. Първенец. Базата му е построена с пари от САПАРД, а инвестицията е 20 млн. лева. След акцията срещу Дон Портокал съдия-изпълнители описват складовете и цялото имущество на фамилията. Към него претенции има и Комисията за отнемане на престъпно имущество. Малко след спецакцията се оказва, че лични и фирмени авоари на Сотир Янков за 16,4 милиона лева са запорирани от КОНПИ.

В списъка с подсъдимите по "Цитрусовата афера“ рамо до рамо с Дон Портокал е Милко Велков от Пловдив. Той има две висящи дела в спецсъда, по които е обвиняем за данъчни престъпления.

Едно от тях е известно като делото на бандата на "Фактуристите" с лидер Петър Дзивев, а другото - с тартор Гроздан Токов. Ролята на Милко Велков там била същата, както и по делото срещу Сотир Янков, твърдят от прокуратурата. Той е контролирал кухи дружества, регистрирани на безимотни роми и алкохолици. Те пък са издавали фактури на реални фирми и не са плащали ДДС.

Сред подсъдимите е и племенникът на футболната легенда Христо Бонев-Зума - Атанас.

С Боевски свидетелстват срещу депутат

Сотир Янков - Дон Портокал, олимпийският шампион по щанги Гълъбин Боевски, съпругата на "кокаиновия крал" Матей Боев - Милена, роднини на депутати, крупни бизнесмени и банкери - всичките се оказват в списъка със свидетели по дело срещу бившия народен представител Щерьо Щерев. Той беше осъден условно за това, че незаконно е превел в чужбина 7 млн. лв. Оказа се, че различни бизнесмени, сред които Дон Портокал, са му давали пари кеш, а Щерев им вършел услуги, като ги внасял по сметки на различни дружества зад граница.

Реклама
Реклама
Реклама