Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7330856 www.bgdnes.bg

Каналджии в палеж на РПУ - Видин

Няма доказателства срещу боса на поръчителите

Двамата софиянци, планирали опожаряване на полицията, заловени по случайност

Прецакани каналджии са поръчали палежа на граничния полицейски участък във Видин, научи "България Днес". След куп случайности и наглед странни действия местни ченгета успяват да предотвратят огнената вендета и залавят двамата непосредствени извършители. Босът им, сочен за тартор на мощна мрежа за трафик на чужденци, остава на свобода. За момента достатъчни за арест доказателства срещу него липсват заради отказа на задържаните пиромани да дадат обяснения пред разследващите, коментираха запознати с разследването.

Реклама

Човек от службите за сигурност във Видин обясни, че за конфликта между граничари и трафиканти се знае отдавна. В спора според него далеч не всички ченгета са светци, а сигнали за нередности при работата им не липсват. Заради намесените големи суми пари и хора на високо ниво в различни институции реализиция до момента липсва.

В Гранична полиция има и хора, вършещи работата си съвестно. Неподатливостта им на натиск ги прави врагове на престъпниците. Така в края на миналата година неизвестни бандити подпалват колата на разследващ граничен полицай. Пироманите пробват да изпепелят и апартамента му. Заради грешна информация те бъркат етажа и жертва става жилище, собственост на деловодителка в Административния съд. Арести по случая липсват, а междувременно войната ескалира, за да се стигне до опит за палеж на самото полицейско управление, разположено в жилищен блок. Целта според запознати е да се унищожат намиращите се там документи за водени разследвания.

Наред със сградата под заплаха от действията на пироманите е поставен и половината град, обяви на специална пресконференция зам. главният прокурор Иван Гешев.

По думите му планираният за миналия вторник атентат е предотвратен с голяма доза късмет. Няколко дни преди това ченгетата получават оперативна информация, че се готви голямо престъпление във Видин или Монтана, но неясно точно какво. Решавайки да не рискуват, ченгетата предприемат извънредни мерки. Агентите им в подземния свят са задействани, а на ключови места в двата града са разположени секретни постове. Мерките дават резултат.

Вторник вечерта тайните ченгета забелязват, че двама мъже опитват да се промъкнат до сградата на граничния полицейски участък. За беля бандитите също забелязват "скритите" ченгета и моментално побягват с кола.

На мястото, на което се опитвали да проникнат, е имало 10-тонна цистерна. В района имало и други нефтопродукти, а срещу управлението - бензиностанция. Именно заради това, ако е бил реализиран палежът, градът е щял да гори цяла седмица, посочи зам. главният прокурор Иван Гешев.

След кратко преследване двамата мъже са заловени. При обиска в автомобила им ченгетата намират 8 туби с бензин, към тях било прикрепено пликче със запалително вещество, а отделно били намерени спринцовки с друго вещество, което трябвало да се инжектира в пликчето. Бензинът в комбинация с двете вещества се превръща във взривоопасна смес.

Реклама
Реклама
Реклама