Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/7332371 www.bgdnes.bg

Ранна диагностика с цел превенция на рак на дебелото черво advertorial icon

ОН КЛИНИК - верига от медицински центрове по цял свят с филиал в Бургас! Модерна апаратура, качествено обслужване и международни стандарти на лечение. Фиброколоноскопия - златен стандарт, наложил се в международната медицинска практика за ранно диагностициране на карцином на дебелото черво. Основна грижа за всеки пациент на ОН КЛИНИК е да подобри неговото здравословно състояние и качеството на живот. Внедряването на нови иновативни методи и прилагането на изпитани в международната практика технологии на лечение е наложила се положителна тенденция в признатите от цял свят медицински центрове ОН КЛИНИК.

На гости сме на ОН КЛИНИК БУРГАС и д-р Здравко Димитров, хирург - проктолог в клиниката, който ще ни запознае с най-новото въведение за РАННА ДИАГНОСТИКА и ПРЕВЕНЦИЯ на изключително важен проблем на нашето съвремие - свързан с болести на дебелото черво.

- Д-р Димитров, какво представлява карцинома на дебелото черво и какво е мястото му сред другите онкологични заболявания?

- Карцинома на дебелото черво е едно от заболяванията, които най-често се срещат, второто по разпространение злокачествено заболяване след карцинома на белия дроб.

- Кои са последните постижения на медицината при борбата с карцином на дебелото черво?

- Медицината се развива много бързо и с много бързи темпове. През 40-те години в Япония, тъй като при тях има голям процент на развитие на рак на стомаха, е открита фиброоптиката, с помощта на която през естествените отвори се навлиза и се оглежда самата лигавица отвътре, там, откъдето започва развитието на дебелото черво, като стремежа е да се хванат съвсем ранните белези и интервенцията, която се прави тогава е много малка. В Япония има най-голям процент от заболявания на рак на стомаха, но най-ниска смъртност от самото заболяване, тъй като навреме вземат мерки. Тендоскопията се развива във времето и по същия начин започва да се използва и в дебелочревната патология. Сега в момента електрониката с микрокамерите дава изключително добро ранно откриване на карцинома на дебелото черво, ранно откриване на тези предразположения, които се отстраняват, за да се образува рак на дебелото черво. Така че, фиброскопията е нововъведение, което в пъти увеличава ранното откриване на рака и с пъти намалява смъртността от напредналите форми на рак. При ранно откриване, при навреме хванат рак на дебелото черво, е абсолютно лечимо заболяване.

- Какво представлява фиброколоноскопията и това ли е най-модерния начин за лечение на карцином на дебелото черво?

- Фиброколоноскопията представлява един, образно казано, маркуч, дълъг около 1.80 м. В неговия край има микрокамера, която при навлизането в кухите органи, т.е. в червата, може да огледа и увеличава до 20 пъти. Последните модели на ендоскопите могат да увеличават до 20 пъти обекта, който се наблюдава в момента. Всъщност, правим едно микроскопиране на лигавицата на червото и стремежът ни е да се огледа цялото до навлизането на тънкото в дебелото черво в дясната половина. Не винаги това е възможно поради различното анатомично разположение на червото, но в голям процент, при опитни ендоскописти, се оглежда повече от 80% от дебелото черво. Там, откъдето мине апарата – ендоскопа и огледа даденото черво, можем категорично да кажем, че то е здраво или, че има рак на дебелото черво. Удобното на ендоскопа е това, че той има и канали, през които може се вкарат микрохирургични инструменти, като щипка за биопсия, прави се хистологично и микробиологично изследване или пък през тези канали могат да се премахнат доброкачествени процеси, които след време ще се развият вече като рак на дебелото черво, или да се правят други микрохирургични манипулации. Фиброколоноскопията в момента е златният стандарт за изследване и профилактика на дебелочревните заболявания.

- Защо трябва да се обърнат към Вас и специалистите от Он Клиник всички, които се нуждаят от диагностика и лечение на това заболяване?

- Он клиник е един голям международен конгломерат със 140 медицински центъра, които са разположени в цял свят – Русия, Израел, Китай, Европа. Само в България в момента има създадени три центъра, в които работят много добри специалисти – проктолози, които се занимават със заболявания на дебелото черво и на ректума. Това са хора с много опит в тази област, защото не всеки хирург е и проктолог. Те много добре познават малката симптоматика на рака на дебелото черво, много често са срещали и са оперирали самите усложнения на рака. Тук при нас разполагаме с апаратура, която действително може да отговори на нуждите на пациента. Тези специалисти, които работят в нашите центрове, най-бързо и адекватно ще успеят да поставят диагнозата и ще успеят да помогнат на болните.

- Благодаря, д-р Димитров на Вас и на Он Клиник!

- И аз благодаря, че имах възможност да разкажа на нашите пациенти за това, което правим в клиниката!

Разговора води: Софи Топалова

Пълното интервю може да видите на: КАРИЕРА ЗДРАВЕ, ТВ ЕВРОПА

Реклама
Реклама
Реклама