Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7332971 www.bgdnes.bg

Стайко Стайков се барикадира в къщата си

Половината СРС-та в папките без разрешение

Охраняват имението на алкохолния бос в Бояна като Белия дом, негодуват местните

У дома се е барикадирал милионерският наследник Стайко Стайков, научи "България Днес" от комшиите му в Бояна.

Реклама

Младежът мистериозно изчезна покрай спецакция в Карнобат в разгара на миналото лято. Тогава е разбита фабрика за цигари, която според обвинението бълвала нелегална стока за милиони. С обвинения за участие в престъпна банда за данъчни измами, пране на пари и акцизни стоки без бандерол се сдобиват осем души, сред които алкохолният бос Миню Стайков и синът му Стайко. Милионерският наследник се изпарява. В началото на октомври Стайко Стайков попада в списъка с издирвани лица на Интерпол.

Синът на собственика на "Винпром Карнобат" се появи изненадващо на 28 януари т.г. Екип на Спешна помощ го води в столичната болница "Пирогов". Младежът обявява, че месеци преди това е похитен пред дома си от бандити, преоблечени като полицаи. През цялото време, докато е издирван, е държан в плен и упояван. Пребит е, след което зарязан от главорезите край столичен мол.

След като излиза от нелегалност, Стайков е погнат от властите. Пратен е в МВР болница и му е назначена денонощна полицейска охрана. Няколко дни по-късно му е наложена мярка за неотклонение "домашен арест". Решаващо за връщането му вкъщи се оказа заключението на осемчленна съдебномедицинска експертиза. Лекарите са категорични, че състоянието на Стайков не позволява той да се лекува в затворническата болница.

Стайков за кратко се върна у дома, но малко след това бе приет по спешност в частна столична клиника заради упорита висока температура с неизяснен произход. Лекарите успяват да го стабилизират и той отново се връща в тузарския си палат в Бояна, издават съседите му.

Местните жители са категорични, че откакто синът на алкохолния бос Миню Стайков се завърнал в палата си, районът е превърнат в строго охраняема зона, из която денонощно крачат едри въоръжени гардове. Освен това периодично пред тузарския палат паркира и патрулка на столичната полиция, от която изскачат двама униформени и правят внезапна проверка на Стайков дали спазва наложената му от съда мярка за неотклонение, разказват съседите.

"Имаше някакъв слух, пуснат тука, че Стайков се измъква тайно от дома си с брониран "Мерцедес". Като че ли проверките на полицията след това зачестиха", твърди комшия.

Реклама

"Мястото се охранява по-добре и от секретна база на ЦРУ и Белия дом, взети заедно! Мине някой по улицата, и веднага го спират някакви типове, гледащи лошо. Започват да го разпитват кой е, откъде е и защо е там, все едно пътят е техен“, възмутен е местен жител, на когото мерките за сигурност в района не му допадат.

В разгара си е и разследването, по което алкохолният бос Миню Стайков, синът му Стайко и още шестима са с обвинения, разкриват криминалисти. Според прокуратурата има достатъчно данни, които да подкрепят обвинението. Адвокатите пък са категорични, че доказателства няма.

"В папките със събраните по случая доказателства има информация, събирана със СРС-та. Част от записите са законни, други са без разрешение за прилагане и те няма да имат стойност в съда. Нито един запис обаче не съдържа важна информация за прокуратурата. Става дума за формални разговори по телефона. Даже голяма част от тях са свързани със сестрата на Стайко (Яна Стайкова). Категоричен съм, че няма нито един запис на Стайко Стайков по времето, в което той бе в неизвестност", разкри адвокатът на Стайко Стайков - Димитър Вълчев.

Прилича на скитник

Скалъпена ли е историята с похищението на милионерския наследник Стайко Стайков, или той наистина е станал жертва на отвличане? Този въпрос все още няма категоричен отговор, разкриват криминалисти. Източници от полицията подчертават, че няма категорични доказателства, които да подкрепят нито една от двете версии.

"Логически, като се съпоставят нещата, това прилича на банално скалъпена история. Несериозно представяне на някои фактологии", категоричен е топкриминалистът Ботьо Ботев.

На противоположно мнение са близките на Стайков, които едва го разпознават при първата си среща с него след мистериозната му поява. По думите им той е отслабнал драстично с над 15 кг, бил е с дълга коса и брада, оприличават го на скитник.

Реклама
Реклама
Реклама