Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7334526 www.bgdnes.bg

Обвинен за източване на 5 млн. лв. съди балдъзата на Брендо

Обвиненият за източване на 5 млн. лева от държавното дружество "Консолид комерс", лъснало покрай аферата "Офшорлийкс", ще съди балдъзата на Брендо! Въпреки проблемите си с Темида Драгомир Бучев заработва като съдебен заседател, а случайното разпределение на делата го праща в състава, който гледа процеса за пране на пари срещу Десислава Дишлиева, сестра на жената на Кокаиновия крал Евелин Банев-Брендо, научи "България Днес".

По закон съдебните заседатели се избират от общинския съвет в района, в който попадат. Така Бучев е избран за заседател от Столичния общински съвет, но той е пропуснал да уведоми органа за новото му процесуално качество - на обвиняем, коментират юристи.

Реклама

На 19 декември м.г. Драгомир Бучев е обвинен заедно с Владимир Милев и Иван Табаков за длъжностно присвояване. Милев е погнат, че като бивш шеф и ликвидатор на държавното дружество "Консолид комерс" е превел неправомерно 2.5 млн. евро на финансовата компания "Форекско", чийто управители са Бучев и Табаков, разкриват масивите от данни на "Офшорлийкс", които залягат и в обвинението.

През 2007 г. Драгомир Бучев прави втора офшорка "Скутрейд лимитед" и се покрива известно време в Лихтенщайн, откъдето е върнат в България с помощта на Интерпол, припомнят запознати. През 2012 г. Милев, Бучев и Табаков получават по 7 г. затвор, но делото се връща няколко пъти заради нарушения и в момента е на досъдебна фаза, предстои изготвяне на обвинителен акт, уточняват от прокуратурата.

В съдебната зала вчера стана ясно, че адвокатката на Дишлиева Ина Лулчева е защитавала Владимир Милев, обвинен със съдебния заседател Бучев. Оказа се, че за обвиненията на Бучев е сигнализирал наблюдаващият прокурор от Софийската градска прокуратура. С писмо от началото на януари т.г. той е уведомил и.ф. шеф на съда, че заседателят е станал обвиняем, а малко по-късно председателят на Софийския градски съд е разпоредил Бучев да бъде изключен от системата за избиране на заседатели.

В случая с Дишлиева вече било късно, тъй като Бучев е избран по делото й преди месеци. По закон той и другият заседател имат по един глас при решаване на присъда и спокойно могат да преборят мнението на съдията, коментират запознати.

Прокуратурата поиска отвод на заседателя, тъй като той може да е заинтересован от изхода на делото. Съдия Петър Стоицев се съгласи, че дори хипотетично да съществува съмнение за безпристрастност, то трябва да се елиминира. Решението му бе надвито от мнението на двамата съдебни заседатели и така магистратът подписа с особено мнение.

"Не съм имал никакви отношения с адвокат Ина Лулчева. Фактът за моето привличане трябва да е бил известен на прокуратурата. Това няма да повлияе на работата ми като съдебен заседател", заяви Драгомир Бучев.

Реклама

Доводите на съдия Стоицев дадоха повод защитата да поиска нов отвод - на целия състав, тъй като с мотивите си съдията признавал, че съставът му е незаконен. Вторият отвод също не мина, като Стоицев посочи, че наличието на различни мнения в състава не може да се тълкува като основание за заинтересованост, а напротив - можело да има "позитивен ефект". Адвокат Лулчева настоя за самоотвод на председателя, но трети път магистратът отсече, че няма основания.

С тези правни хватки процесът бе на косъм от трети рестарт. Два пъти делото почва отначало, последния път заради починал съдебен заседател. Прокуратурата разследва пране на пари от Брендо и семейството му още от 2007 г. Евелин Банев, жена му Моника Добринова, доведеният му брат Симо Карайчев и сестрата на Моника – Десислава, се разследват за данъчни престъпления и пране на пари от дрога. Двамата мъже наскоро получиха окончателни присъди, дамите бяха оправдани.

Срещу Десислава Дишлиева са отделени материали за пране на пари. Делото влиза в съда през 2014 г., когато разследващите събират доказателства. Според обвинението Дишлиева е кътала 3 083 800 евро, спечелени от наркотрафик, в сейф на трезора "Финтех" на столичния бул. "Евлоги Георгиев". Парите са открити на 15 юни 2007 г. Те са били натъпкани в касета, наета от нейна приятелка.

Процесът цикли с месеци и години заради две съдебни поръчки. С едната родните разследващи са поискали Италия да прати присъдите срещу изчезналия Брендо. С другата се иска информация от швейцарските власти - дали разследват злоупотреби на Банев или останалите. Службите отговарят положително, но не дават подробности има ли заведени производства и за какви престъпления.

Фамилията на Брендо е подпукана и от КПКОНПИ, които внесоха иск за над 22 млн. лв. преди няколко месеца.

Не връщат парите на Дишлиева

Шестте милиона лева, открити в сейф, не са върнати на подсъдимата Десислава Дишлиева, а са запорирани и се пазят в специална сметка, увериха от прокуратурата. Запориран е и имот в Студентски град, за покупката на който защитата твърди, че са били откритите пари в сейфа. По случая обаче няма преведена сума, нито е поискано предварително изпълнение на договора за покупко-продажба, разкриха разследващи.

Реклама
Реклама
Реклама