Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7334690 www.bgdnes.bg

Кмет забрани огньове за Сирни Заговезни

Ограничение в Нова Загора 

Не може да се хвърлят и запалени стрели „бутурници" 

Забрана за палене на огньове и хвърляне на стрели "бутурници" издаде кметът на Нова Загора.

Заповедта на Николай Грозев е за празника Сирни Заговезни, който отбелязваме в неделя (10 март). Ограничението е за паленето на огън, хвърлянето и възпламеняването на бомби, пиратки, запалени стрели "бутурници" и други гърмящи и пожароопасни стоки и предмети на обществени места, както и на места, които са в близост до запалими материали и течности.

Забраната предизвика възмущение сред част от жителите на Нова Загора, които възнегодуваха, че градоначалникът ограничава отбелязването на традиционен празник. "Сирни Заговезни без голям огън не е истински празник. Съсипаха я тази държава", гласи един от гневните коментари в социалните мрежи.

Реклама

"Забраната важи за паленето на огньове на новоремонтирани улици, тъй като асфалтът може да бъде разтопен. Също така и за междублоковите пространства, на които сме направили освежаване с нова трева, детски площадки и фитнес уреди. Позовавам се на наредбата за опазване на обществения ред, която от дълги години функционира. Не искам да ограничавам празнуването на хората, а да има ред, за да не се стига да унищожаването на публичната собственост на общината", коментира пред "България Днес" Грозев.

Сирни Заговезни (наричан още Прошка, Поклади, Сирница, Масленица) е важен зимно-пролетен празник в народния календар. Чества се седем седмици преди Великден (винаги в неделя) и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. Тогава се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат за здраве.

"Бутурниците" пък са вид издялани от дърво (най-често от дрян) стрели, които се палят и при изстрелване се въртят заради специфичната си форма. Във въздуха те очертават огнен кръг. Всяка стрела се нарича за здраве, любов, плодородие и берекет. Неженените момци вярват в поверието, че накъдето хвръкне тя, от там ще е и жената им.

В заповедта, качена на сайта на община Нова Загора, се посочва, че нарушителите, които палят огньове и пускат "бутурници" на забранените места, ще бъдат глобявани.

Захар срещу катастрофи 

Името на кмета Николай Грозев нашумя преди години, когато стана ясно, че по негова заповед по пътищата около Нова Загора са изсипани 50 кг захар срещу тежките катастрофи. Той се позовал на стара рецепта на Ванга.

След нестандартната инициатива пътните произшествия в региона намаляват наполовина. "Реших да не сипвам захар повече. В България всичко се обръща по различен начин. Може и аз да съм постъпил по-различно. Всеки вижда какво става по пътищата - пълна лудница. Катастрофите и карането с висока скорост не спират. Има държави, където се водят войни и имат по-малко жертви, отколкото у нас годишно на пътя", коментира пред вестника градоначалникът.

Реклама
Реклама
Реклама