Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7336765 www.bgdnes.bg

Бос от СИК поръчва българския Остап

Бизнесменът Александър Тасев ликвидиран заради газови лицензи и търговия с горива

Сблъсък на интереси в газовия бизнес и търговията с горива е най-вероятната причина за смъртта на кюстендилския бизнесмен Александър Тасев-Остап. Като основен опонент на сочения за близък до ВИС-2 Остап бивши криминалисти сочат бос от конкурентната групировка СИК, твърдят криминалисти, запознати със случая.

Реклама

Повод за конфликта им е борба за овладяване на максимален брой хапки от започналото раздаване на лицензи за битово газоснабдяване. Макар и не толкова мащабен като преноса на газ от Русия, зараждащият се по това време бизнес си струва, а потенциалът е за десетки милиони левове, обясняват експерти.

Логично, борбата между Остап и опонента му ок СИК за подобна хапка далеч не е лека. След поредица "странни" инциденти и поне един труп се стига и до фаталния 14 май 2007 г.

Малко след девет часа сутринта Александър Тасев напуска дома си в столичния кв. Бояна. Облечен елегантно, Остап с бодра крачка се отбива за кафе и вестник в близкото магазинче. Отпивайки глътка от ободрителната течност, Тасев се мята на луксозния си мерцедес. Докато шофира по тихата уличка "Севастократор Калоян", бизнесменът с половин око преглежда спортната преса. Навик, който Тасев следва всеки ден. Виждайки голям материал за притежавания от него „Локо“ (Пловдив), отбива колата, за да си дочете статията на спокойствие.

Докато бизнесменът жадно поглъща написаното, по уличката се задава мотор с двама мъже. Водачът на мощната машина с бавна скорост подминава лимузината на бизнесмена, колегата му отзад вади пистолет "Макаров" и стреля два пъти. Попаденията са перфектни, ще покаже последвалата аутопсия. Първият куршум уцелва бизнесмена в лявото слепоочие и го убива на място. Като истински професионалист килърът все пак дава и контролен изстрел в тила.

Трупът на Тасев е намерен час по-късно от случаен минувач, а лобното му място скоростно се препълва с десетки криминалисти и висши ченгета. Направени са десетки експертизи и разпити на свидетели, но и до днес резултати няма. Преките извършители и човекът, поръчал един от най-мощните български бизнесмени, и досега не са открити.

Приживе Александър Тасев-Остап притежава над 240 фирми. Интересите му са изключително разностранни. Изкупуване на череши, производство и търговия с мебели, хотелиерство, строителство. Тасев е собственик на верига метан станции. Върти и доходоносна търговия с бензин и дизел. Чрез няколко свои фирми той монополизира обществените поръчки за доставка на горива в Югозападна България. Месеци преди смъртта си Остап планира разрастване на метан станциите си из цялата страна. Твърди се, че още там той влиза в открит конфликт с бивши борци, които са монополизирали бизнеса. Заради добрите си контакти с водещи депутати, министри и магистрати пререканията са уредени.

Реклама

Последният му газов проект обаче истински вбесява бивши мутри от СИК, твърдят хора от подземния свят. Използвайки контактите си с хора във властта, Тасев насочва поглед към газоразпределението. За успех там трябва благосклонно отношение от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). По това време тя е започнала издаване на общински лицензи за изграждане на газопреносна мрежа. В сладкия бизнес наред с дъщерната на „Газпром“ фирма „Овъргаз“ интереси има и кръгът около бивш бос на СИК.

Остап се впуска мощно в състезанието и скоро първият му успех става факт. Чрез фирмата си "Промишлено газоснабдяване" в края на 2006 г. Тасев печели 35-годишен лиценз за Сливен. Според публикация във вестник "Банкер" съдружници на Остап в дружеството победител са Десислава Радкова, съпруга на шефа на Сливенския окръжен съд Радостин Радков, и Екатерина Фурнаджиева, жена на председателя на Кюстендилския окръжен съд Красимир Бамбов. Криминалисти си спомнят, че преди края на конкурса бизнесменът получава знак от сикаджии да се откаже. Опирайки са на влиятелните си партньори и приятели политици, той отсвирва мутрите.

Първите изстрели във войната между Тасев и мутрите на СИК проехтяват няколко месеца по-късно. Веднага след победата в Сливен бизнесменът иска газов лиценз и за Елин Пелин. Партньор там му е кметът на градчето Янко Янков. Докато Тасев и Янков подготвят почвата, играта загрубява. В началото на януари 2007 г. кметът на Елин Пелин е брутално разстрелян. Наемният убиец го напада в дома му и забива хладнокръвно шест куршума в гърдите на управника.

Два месеца след поръчковата екзекуция с решение на месния Общински съвет Александър Тасев поема контрола върху фирмата, която трябва да снабди със синьо гориво града. След скорошната екзекуция на Александър Тасев се изяснява, че това е станало абсолютно незаконно, без търг и конкурс.

Приятелят на всяка власт

Александър Тасев започва частен бизнес веднага след промените. Като племенник на бившия секретар на окръжния комитет на БКП в Кюстендил Никола Тасев Остап стартира с добри позиции в родния си град. Твърди се, че е близък до основателя на ВИС-2 Васил Илиев. Това му позволява бързо да стане ключов играч в известния като силов бизнес с изкупуването на череши. В средата на 90-те години на миналия век Остап се включва с успех и в масовата приватизация.

Най-голямата гордост на бизнесмена не са милионните печалби, а добрите контакти с хора от властта.

Набрал самочувствие покрай успешния бизнес, Тасев се пробва и в политиката като кандидат за депутат от партията на Жорж Ганчев. След неуспеха си да влезе в парламента Остап поставя под контрол ромската махала в Кюстендил, което го превръща във важен фактор за политиците.

Тасев бързо завързва близки контакти с хора от БСП. Доказателство за това е фактът, че при убийството му колата му има пропуск за действащия парламент, издаден на името на червения депутат Трифон Митев.

Най-силното лоби в политиката Тасев създава при правителството "Сакскобургготски". Твърди се, че Остап е добър познат лично на Симеон, който бе заснет да гледа с него футболен мач на „Локомотив“ (Пловдив). Наред с царя Тасев е съветник и на ключови фактори от НДСВ. Приятел му е и действащият тогава президент Георги Първанов.

Година преди убийството на Остап разследване на в. "168 часа" разкри мащабна схема за купуване на гласове в полза на НДСВ, създадена в София. Организацията е изключително професионална с посредници на няколко нива. Вместо роми от гетата целта е да се осигурят гласовете на нормални българи. След разговори с част от хората в схемата репортерите на вестника показаха, че човекът, осигурил милионите за покупка на гласове, е именно Остап.

Проклятието „Локо“ (ПД)

Наред с бизнеса Тасев пробва кариера и като собственик на футболен отбор. Остап придоби акциите на „Локо“ (Пловдив) през пролетта на 2006 г. По ирония на съдбата година по-късно той стана третият убит президент на „Локомотив“. И то в рамките на едва три години. Затова след смъртта на Остап фенове на отбора казват, че над клуба тегне проклятие.

Черната серия откри президентът на "ВАИ холдинг" Георги Илиев, при когото клубът постигна най-големите си успехи. Илиев бе застрелян на 25 август часове след като отборът му отстранява сръбския ОФК "Београд" в турнир за Купата на УЕФА.

Няколко месеца по-късно е ликвидиран и предшественикът на Главния Николай Попов-Мартеницата.

След смъртта на Георги Илиев очаквано парите в „Локо“ (Пловдив) свършват. Звездите, спечелили шампионската титла, започват да бягат, след като в продължение на 4-5 месеца не получават заплати.

През пролетта на 2006 г. положението е спасено с идването на Александър Тасев. Мощният бизнесмен поема издръжката и ситуацията се успокоява, но едва за 1 г.

След смъртта на Тасев ченгета проверяват и версията за участието му в черно тото и уреждане на мачове, но не са открити доказателства в тази посока.

Реклама
Реклама
Реклама