Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7336830 www.bgdnes.bg

Арабаджиеви тикнати в кошмарен затвор

След ареста им в курорта Кабрера де мар

Скандалният център „Зона Франка“ е многократно затварян заради лоши условия за живот

В кошмарния център за задържане на чужденци "Зона Франка" трябва да чакат екстрадицията си у нас арестуваните в Испания хотелиери Ветко и Маринела Арабаджиеви, научи "България Днес".

Реклама

Белезници щракнаха за олигарсите на 7 март в курортния град Кабрера де мар заради обвинения за данъчни престъпления и пране на пари. Хотелиерите са хванати в къщата на Георги Семерджиев, известен в ъндърграунда като Жоро Шопа, сочен за дясна ръка на кокаиновия крал Евелин Банев-Брендо.

Според законите в Испания Арабаджиеви трябва да бъдат настанени в център за задържане на чужденци, където да изчакат екстрадицията си у нас.

Нечовешки условия на живот, потъпкани права, липса на медицински персонал, редица бунтове и смъртни случаи. Така е описван центърът "Зона Франка" от хора, които са го посещавали. Намира се в индустриален труднодостъпен район, далеч от центъра на Барселона. Отворен е през 2006 г. и от тогава редица организации, занимаващи се човешките права, правят опити да го затворят. На няколко пъти „Зона Франка“ е хлопвал кепенци за кратко, успява да отвори врати след козметични ремонти.

"Условията в центъра са по-лоши от тези в испанските затвори", категорични са местните.

Сред оплакванията на задържаните в центъра чужденци през годините са, че липсва достатъчно пространство. Всяка килия разполага с две или три двуетажни легла. Няма вътрешна тоалетна. Килиите се заключват в полунощ. Няма устройство за автоматично отваряне в случай на извънредна аварийна ситуация или естествена нужда. В такъв случай се използва кофа или мивката. В случай че трябва да отидат в банята през деня, задържаните се наблюдават от четирима полицейски служители.

Често се организират бунтове в „Зона Франка“. Сбиването и конфликтите между задържаните имали за цел да бъде забавено връщането на чужденците в родината им, твърдят от персонала. Допълнително напрежение се трупало и защото в „Зона Франка“ няма разделение между хората от различни националности, както и дали са само задържани или осъдени.

Често бунтовете са въоръжени, разкриват от персонала. Чужденците успяват да си изработят сами хладни оръжия, чупейки дръжки на врати, метални пластини и стъкла.

Реклама

Инцидентите в центъра за задържане „Зона Франка“ също са обичайно явление, категорични са активисти по правата на човека. Почти всяка година има и смъртен случай. В повечето случаи полицията твърди, че става въпрос за дрогирани хора или че смъртта е след свръхдоза или побой между задържани.

Задържаните в центъра прекарват там между 20 и 60 дни, сочи официалната статистика. Бързо трябва да бъдат върнати у нас и олигарсите Арабаджиеви, разкриха от прокуратурата.

Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха обявени за издирване по света и у нас в края на август миналата година. Обвинени са задочно за пране на пари и данъчни престъпления в особено големи размери. По време на акция на прокуратурата в хотелите на Арабаджиеви "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив са открити и иззети над 10 млн. лева, натъпкани в кутии за обувки, куфари и сейфове. От лятото в ареста са синът им Вълчо Арабаджиев и две счетоводителки.

Интерпол официално тръгна по петите на хотелиерите на 19 декември. Тогава снимките им са качени в международната система за издирвани престъпници.

Ветко и Маринела са задържани в жилището на българина Георги Семерджиев в Кабрера де мар, който се оказал издирван от швейцарските власти. Това станало причина къщата в курортното градче на Средиземно море да бъде посетена от два екипа на испанската прокуратура. Жилището е атакувано в 8,45 ч. на 7 март. Единият екип задържал Семерджиев, а вторият - Арабаджиеви. По време на арестите им Маринела и Ветко са били толкова шокирани, че не са успели да окажат съпротива, разкриват от полицията в Барселона.

Предстои испански съд да прецени дали да предаде на българските власти олигарсите. При положителен отговор Ветко и Маринела Арабаджиеви ще бъдат екстрадирани у нас и задържани за 72 часа, след което прокуратурата ще поиска постоянния им арест. При максимално добро стечение на обстоятелствата цялата процедура може да отнеме половин месец.

Арестуват ги, докато търсят Шопа

Разследване на службата за борба с данъчните престъпления и пране на пари в княжество Лихтенщайн е причина екип от испански прокурори да нахлуе в къщата на Георги Семерджиев в курорта Кабрера де мар. Арестът на Арабаджиеви вероятно е чиста случайност, разкриват местни ченгета.

Спецченгета дебнат Жоро Шопа за пране на 10 милиона евро. Крупната сума на името на Семерджиев е запорирана в швейцарска банка, която има клон в Лихтенщайн. Още преди месец ченгета опитват да закопчаят Семерджиев у нас. Акцията претърпява неуспех. Шопа получава информация за готвения му арест и духва от България два месеца по-рано.

Реклама
Реклама
Реклама