Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7338882 www.bgdnes.bg

Богомил Райнов предава и брат си Боян Асен Пейков извайва София Лорен, слонът на Михаил Симеонов е пред сградата на ООН

Христо ГЕНАДИЕВ

Цял свят знае и чака с естетически трепет всеки нов проект на Христо Явашев-Кристо. Знаят го дори и болшинството българи, които поне от телевизора са виждали прословутите инсталации на твореца.

В Австрия и Германия с огромна популярност се ползва и друг наш сънародник - Пламен Деянофф, станал известен за българската публика със скулптурната композиция "Бронзовата къща", която бе монтирана на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров. Колко от съвременниците обаче знаят, че огромната статуя на Леонардо да Винчи на международното летище в Рим Фиумичино е дело на скулптора ни Асен Пейков, че многотонни бронзови композиции, дело на прочутия в цяла Франция творец Боян Райнов, красят площадите на Париж, че през 1998 г. тогавашният генерален секретар на ООН Кофи Анан открива официално скулптурата на известния "Спящ слон" пред главната квартира на световната организация, дело на нашенеца Михаил Симеонов, или че паметникът на Джанюариъс Макгахан в Лексингтън, САЩ, е направен от Любомир Далчев. В следващите редове ще разкажем за тези наши велики творци, уважавани в цял свят, а у нас известни само на тесни творчески кръгове.

Реклама

Боян Райнов е син на писателя, философ и художник, академик Николай Райнов и брат на писателя Богомил Райнов. Завършва Художествената академия в София, но веднага след налагането на тоталитарния режим у нас заминава за Франция. Талантът и посвещаването му на изкуството веднага са забелязани и оценени. През 1946 г. BOYAN, както се подписва творецът, открива изложба с рисунки към книгата на поета Пол Елюар "Красавиците и зверовете", с предговор от прочутия Жан Кокто. Райнов моментално попада в художествения елит на Франция. През 1963 г. получава Първа награда на Международната изложба на скулптурата в Монте Карло за произведението "Les Enlaces" - "Прегърнатите". Той е автор на шест монументални скулптури, експонирани на ключови площади в Париж. Прави многобройни изложби във Франция, Италия и САЩ. Печели първа награда за скулптура не с кого да е, а със самия Алберто Джакомети. Франция издава пощенска марка с неговата скулптура "Семейството" през 1982 г. по повод 60-годишнината му. До тогава специални пощенски марки са издавани само за Огюст Роден и Аристид Майол, и то след тяхната смърт. Два площада в предградията на Париж носят неговото име. Почетен гражданин е на няколко града. Бил е приятел на Пикасо, Рене Шар, Пол Елюар. У нас е обявен лично от брат си Богомил Райнов за "невъзвращенец". По-големият брат Богомил предава и баща си - прочутия интелектуалец Николай Райнов, който е детрониран от академията заради сина си, станал активен комунистически деец и цензор, възхваляващ и налагащ в изкуството т.нар. социалистически реализъм. Двамата братя, разбираемо, са били в крайно обтегнати отношения.

Какво е общото между София Лорен, Леонардо да Винчи, Миневра в Университета в Бари, мраморната статуя на Сан Джовани в Рим, както и бюстът на Папа Пий XII във вечния град? Това е скулпторът Асен Пейков. Може би най-известното произведение на българина, покорил Италия е 9-метровата монументалната статуя на Леонардо да Винчи на международното летище в Рим, покрай която ежедневно прелитат хиляди хора. През 1960 г. проектът на Пейков е избран сред 300 утвърдени в цял свят творци. Така след месеци безсънен труд паметникът на ренесансовия гений е монтиран на летище Фиумичино. Асен Пейков завършва академията в София, но след една изложба в столицата през 1938 г. напуска България. Живее в Париж, Мадрид, Америка, като накрая се установява в Италия. През следващите години Пейков се превръща в една от водещите фигури на италианската скулптура. Създава над 1300 творби. В ателието си в Рим прави портрети на редица италиански интелектуалци, както и на световни знаменитости. През 1953 г. той прекарва безчет часове в компанията на неотразимата София Лорен, обезсмъртявайки я в скулптура. Автор е също на бронзовата роза - символ на "Премия симпатия", една от най-престижните римски награди, учредена през 1967 г. Пейков умира в Рим през 1973 г. За 100-годишнината от рождението му през 2008 г. на негово име е кръстен площад в близост до Колизеума.

Годината е 1998, мястото - площад пред сградата на ООН в Ню Йорк. Поводът - официално откриване на бронзова статуя на слон в естествени размери. Автор е скулпторът Михаил Симеонов, а лентата е прерязана от Кофи Анан. Творбата е дар от правителствата на Кения, Намибия и Непал. Проектът на Симеонов се ражда през 1946 г. и е реализиран през 1980 г., като е направен студен калъп на див кенийски мъжки слон, приспан за 72 минути. На слона не е нанесена никаква вреда. В интервю за вестник "Ню Йорк Таймс" Симеонов обяснява, че се е вдъхновил, след като прочел "Обществения договор" на Жан-Жак Русо. Българинът, който до ден днешен живее и твори в Ню Йорк, е роден е през 1929 г. в Пловдив. През 1954 г. завършва скулптура в София. Негово дело е статуята на Паисий Хилендарски до храм-паметник "Св. Александър Невски". През 1965 г. творецът получава едномесечна виза за Тунис и заминава за Африка, без намерение да се връща в родината. Шест години по-късно се премества в Америка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама