Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7339009 www.bgdnes.bg

Разследващи обявяват категорично: Кралят на хашиша е мъртъв!

Соченият за Крал на хашиша Людмил Герасков е мъртъв! Това е заключението на разследване, продължило близо година по повод мистериозното изчезване на издирвания под дърво и камък наркобос, научи "България Днес" от запознати. Герасков се споминал в ботевградско село, докато Интерпол го дири по цял свят. "Това е най-скандалното в случая - че е бил тук, под носа ни, но никой не го е намерил", признават следователи.

Преди време "България Днес" разкри, че търсеният по цял свят Людмил Герасков спокойно обикаля по бизнес дела в София, подигравайки се със службите. Вестта, че Людмил Герасков е починал, дойде от негови съседи, които го откриват паднал в двора в селската къща. Те твърдят, че близо до трупа се натъкнали на личната му карта.

Реклама

На мъртвеца е направена скоростна кремация, което затруднява ченгетата да потвърдят самоличността и със сигурност да обявят, че издирваният наркобос е починал. Съмненията за инсценировка на смъртта на Герасков не пречат на полиция и прокуратура да издадат смъртен акт, макар да са уведомени по телефона. Синът на покойника - Бойко, е пуснат от ареста, за да отиде на погребението и да си вземе последно сбогом с баща си.

Разследването за контрабанда на 14,5 тона хашиш срещу Герасков бе отделено и се водеше задочно. След новината за смъртта му делото бе спряно, докато се изясни дали главното действащо лице наистина не е между живите. Нищенето на случая бе поверено на Главна дирекция "Национална полиция".

Ченгетата са разпитали всички, които са виждали Герасков, докато е бил в изгнание. Дори възрастният му баща е проговорил пред служителите на реда. Най-важни са били погребалните агенти, които са се погрижили за тялото на мъртвия и са организирали опелото. Те са потвърдили категорично, че трупът е на човека, чиято снимка са им показали полицаите. Това дава основание на МВР да приключи разследването и да обяви официално Краля на хашиша за починал. Решението се очаква до дни. След резултата от полицейското разследване следва и делото срещу Людмил Герасков да бъде прекратено окончателно.

Според прокуратурата Герасков е мозъкът на схема за контрабанда на рекордната пратка хашиш на стойност над 73 милиона лева. Дрогата пътува от Мароко през България за Белгия и Холандия, а групата е разбита при акция "Сахара". На подсъдимата скамейка са синът на Герасков - Бойко, чрез когото босът дърпал конците, и още деветима.

Светлина върху ръководството на схемата хвърля убийство на таксиметров шофьор. Подсъдимият като участник в наркогрупата Борислав Петров-Бобъра е очистен през февруари 2017 г. в столичния кв. "Надежда".

Реклама

Според ченгетата той е ликвидиран, защото се канел да сключи споразумение и да съдейства на прокуратурата, като проговори срещу аверите си. Ченгета тогава обявяват, че наркогрупата е била изключително конспиративна, а шефовете и членовете й не са имали спирка, ако са чувствали заплаха от изтичане на информация. За поръчител на покушението е сочен 61-годишният Атанас Спасов, а за извършител Стефан Георгиев.

Покрай разпитите около убийството разследващите се сдобиват с данни, че Атанас Спасов всъщност е босът в сянка, който е бил на по-високо ниво от Герасков. В началото Спасов остава в периферията на разследването, но все повече доказателства го уличават като големия бос, разкриват запознати. Очаква се съвсем скоро Темида да подхване Спасов и Георгиев за убийството.

Атанас Спасов е спряган за аферист и главатар на наркоканалите от полицейските служби на Гърция, Холандия и Испания. Според чуждите власти Спасов е замесен в множество международни схеми за трафик на дрога, а Людмил Герасков се споменава като негов пръв помощник или съдружник. У нас двамата са партньори в дружеството "Лидер-56".

Проблемите им с правосъдието започват в началото на юли 2012 г., когато по случайност на ГКПП Ферибот във Видин е заловен камион с 4,5 тона хашиш. Антимафиоти проверяват пътя на пратката и дни по-късно атакуват склад в софийското село Мировяне. Там са открити още 12 тона от дрогата. При разпитите на свидетели се изяснява, че хашишът е произведен в Мароко и натоварен на специално наетия кораб "Оушън лайън". Пакетите са акостирали безпроблемно в Бургас и по план трябвало да стигнат с камиони до Белгия. Гераскови духват преди тараша, като само синът е заловен и върнат у нас.

Три години след акцията прокуратурата внесе обвинителния акт срещу десетима участници в наркосхемата. Процесът се влачи с разпити на свидетели, но подсъдимите на скамейката намаляват прогресивно. След като таксиджията Бобъра бе убит, един от шофьорите на камионите, превозвали хашиша, почина след тежко заболяване. Сега и босът Герасков ще бъде зачеркнат от списъка с хората, на които може да се търси отговорност за рекордната наркопратка.

4 г. синът му задържан без присъда

Близо 4 г. лежи зад решетките синът на Краля на хашиша - Бойко Герасков. Мъжът се жалва от хепатит и разклатено здраве. Спецсъдиите вече няколко пъти се смиляват над него и го пускат срещу парична гаранция, но апелативните им колеги са непреклонни и го връщат обратно в килията. При внесено дело в съда не текат срокове, в които един човек може да бъде под арест, но не е изключено Страсбург да прецени, че случаят е излязъл от рамките на разумното и човешките права са нарушени, коментират юристи.

Реклама
Реклама
Реклама