Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7339476 www.bgdnes.bg

Жоро Шопа трепери за живота си

След ареста на Арабаджиеви край Барселона

Те не са се крили, дойдоха ми на гости, твърди Георги Семерджиев

За живота си се страхува Георги Семерджиев - Жоро Шопа след ареста на издирваните олигарси Маринела и Ветко Арабаджиеви в испанското тузарско село Кабрера де Мар. Това призна соченият за дясна ръка на търсения наркобос Евелин Банев-Брендо пред Би Ти Ви. Жоро Шопа допълва, че срещу него е имало два атентата и присъствието на медиите значително излагало живота му на риск. От съображения за сигурност Семерджиев отказва пред репортера на медията да бъде сниман и записван. Шопа също бе задържан заедно с Арабаджиеви, но не по искане на българските власти, а по силата на заповед за арест от Швейцария, където е разследван за наркотици. По-късно Семерджиев бе освободен. За момента остава неясно защо швейцарските власти се отказаха от искането си за неговата екстрадиция. Срещу Семерджиев българската прокуратура повдигна обвинение за лично укривателство на търсените Арабаджиеви.

Според официалната информация те са арестувани в имот, собственост именно на Жоро Шопа край Барселона. Семерджиев твърди, че Ветко и Маринела са дошли в дома му два дни преди ареста и сами са се предали. Местни хора обаче опровергават думите му. Испанци разказват, че са виждали семейството в скъпия имот и по улиците на Кабрера де Мар много пъти през последната една година и са ги мислили за новите им съседи. Жителите на селото разбрали, че двамата са българи, които имат много пари и си купили къщата с кулата, в която бяха задържани. По думите на местните Арабаджиеви станали собственици на имението преди година и изцяло го реновирали.

Реклама

"Караха скъпи коли и никой не знаеше какви са. Къщата я продаваха за милион и нещо, но понеже не я купуваше никой, цената й падна и накрая се продаде за 600 хиляди евро. Това стана преди две години, а от една я ремонтират. Странно беше, че си доведоха работници от България и караха скъпи коли с български номера. Например кола, която струва над 100 000 евро", разказва жител на Кабрера де Мар пред репортера на Би Ти Ви. Според друг местен имотът е купен от Семерджиев през 2016 година.

"Той купи къщата. Свърза се със съпругата ми, купи я на 27 юни 2016 г. Казва се Георги. Преди няколко дни беше тук с кучето си. Не знам с какво се занимава. Каза ми, че е имал ресторант", обясни човекът, продал къщата на Семерджиев. Той отрече да е виждал Арабаджиеви с Жоро Шопа.

В селото имоти си купуват още двама трима българи на година. Най-скъпият, на който нашенец става собственик, е на стойност 1,5 милиона евро.

"Тук има много луксозни къщи, но все са на хора, които имат бизнес в Барселона, но живеят извън града", казва Хуан. В селото е забранено да се снимат частните имоти, дори и да е от улицата. Самата полиция подсигурява видеонаблюдението за тези имоти, а въпросителните около задържаните Ветко и Маринела Арабаджиеви продължават да се увеличават. В момента те са в ареста, където ще чакат делото си за екстрадиция у нас по разследване на пране на милиони и данъчни престъпления.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама