Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7342904 www.bgdnes.bg

Жоро Шопа закопчан в Барселона

Георги Семерджиев-Жоро Шопа е сгащен в Барселона, след като няколко дни бе на свобода, а българските власти го обявиха за издирване! От Софийската районна прокуратура потвърдиха пред "България Днес", че са издали европейска заповед за ареста му заради обвинението, че е укрил семейство Маринела и Ветко Арабаджиеви в Испания в къщата си в Кабрера де Мар.

Соченият за дясна ръка на „кокаиновия крал“ Евелин Банев-Брендо е заключен с белезници за втори път в рамките на 5 дни. Първо Георги Семерджиев е задържан на 7 март сутринта в тузарското селище Кабрера де Мар край Барселона в къща, където подслонил и съпрузите Арабаджиеви. Нашенецът е заключен по искане на Швейцария във връзка с обвинение за трафик на наркотици в особено големи размери и пране на пари, потвърди зам. главният прокурор Иван Гешев.

Реклама

Дни по-късно от Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" при МВР проверяват случая и установяват, че издаденият от швейцарските власти сигнал за международно издирване на Георги Семерджиев е заличен, а арестуваният бизнесмен - освободен. Тогава България издава европейската заповед за задържането му. Родните разследващи се тюхкат, че Шопа е бил вързан с белезници, но е изпуснат и трябва да се издирва отново и да се пишат фермани между институциите. Тромавите процедури, преводи и международният обмен на документи позволяват на Семерджиев да се разхожда на свобода, докато пристигне искането от България за предаването му.

Испанските ченгета не чакат дълго и приклещват българина вчера в 10.45 ч. сутринта при проверка. У нас срещу него тече разследване на Софийската районна прокуратура за това, че е спомогнал Вълчо и Маринела Арабаджиеви - лица, обвинени за организиране на престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари, да избегнат или да бъде осуетено спрямо тях наказателното преследване, без да се е споразумял с тях, преди да са извършили престъплението, уточни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. По думите й българската прокуратура вече е изпратила превод на искането за екстрадицията на Шопа, до 5 дни се очаква съдът да определи мярката му.

Самият Жоро Шопа проговори, след като му свалиха белезниците. Той заяви пред Би Ти Ви, че Ветко и Маринела Арабаджиеви не са се укривали в къщата, в която бяха арестувани, а са пристигнали там два дни преди да бъдат задържани и сами са се предали. От думите на Семерджиев стана ясно, че той още трепери за живота си след атентатите срещу него. Бизнесменът посочи, че не иска да бъде сниман и записван, тъй като това го излагало на риск.
Задържането на Ветко и Маринела се превърна в същинска мистерия. Те бяха заключени в имота на Шопа по искане на българската прокуратура да бъдат върнати у нас, за да ги разследва като банда за пране на пари и данъчни престъпления. Според обвинението те са укривали данъци през реални търговски дружества, като са подправяли счетоводните си регистри, включващи фактури от типа "липсващи търговци". При акцията в края на август бяха открити над 10 милиона лева в кутии за обувки, сейфове, куфари, кутии, касетки в банки, както и в офиси и домове на семейството.
Първоначално службите смятат, че милионерите са във Франция, където имат имение в Сен Тропе. През януари разследващите получават сигнал, че Маринела и Ветко са в Испания, и така се стига до изненадващата операция по задържането, която е внимателно планирана.
Запознати издават, че Арабаджиеви са тикнати в тайнствен арест около Барселона. Официална информация от испанските съдилища не могат да изкопчат и българските медии на място. Близки до семейство Арабаджиеви споделиха пред "България Днес", че мярката им за неотклонение е минала, но отказаха да дадат подробности. Те загатнаха, че в Барселона е пристигнала щерка им Александра, която наела адвокат и се погрижила да им осигури най-нужните провизии.


Първоначалното задържане на милионерите изтече още в неделя. Дотогава те трябваше да бъдат изправени пред магистратите, които да решат дали да ги оставят зад решетките до гледането на същинската екстрадиция. Испанските съдебни власти не казват в кой арест са Арабаджиеви и кой съд ще гледа искането за екстрадицията им. По закон те са длъжни да уведомят само органа, отправил молбата за предаване - Специализираната прокуратура. Оттам обявиха, че още нямат съобщение. Допуска се, че данни за съдбата на съпрузите могат да се съобщят и малко преди те да бъдат качени на самолета за родината.


Маринела и Ветко се терзаят за сина Вълчо

Проблемите на Ветко и Маринела с правосъдието и евентуалната им екстрадиция в България не са единствените им тегоби, разкриха техни приближени. "Всички са притеснени най-малкото защото Вълчо още е в българския арест", заявиха близки на хотелиерската фамилия. От думите им стана ясно, че при срещата на Александра с родителите й е коментирана съдбата на малкия й брат, който търка нара в софийския арест месеци наред. Той е обвинен, че е легализирал парите на родителите си и участвал в тяхната престъпна група. Въпреки твърденията за влошеното му здраве и травма от катастрофа магистратите бяха непреклонни. Освен него бяха обвинени още пет души. Две счетоводителки също са още зад решетките.

Реклама
Реклама
Реклама