Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7343443 www.bgdnes.bg

Даниал, клал съученик,се върна в час

Ще се бори за условна присъда

Униженото с гей колаж момче е преместено в друго училище

Ученикът от кв. "Надежда", който скочи с нож на своя съученик Кристиан, вече ходи на училище. Даниал Бейкверди е преместен в друго школо от родителите си, за да не се стига до нова вендета. Инцидентът разбуни духовете в разгара на лятото. През ваканцията съученици на Даниал правят гей колаж с негово участие и го разпространяват в интернет. Момчето се чувства унижено, грабва ножа и ги причаква на междублокова площадка, след което ръга в корема едно от момчетата и е арестуван.

През октомври Даниал е освободен от зандана след тормоз от съкилийниците си. Той е под надзора на Детска педагогическа стая и ще се бори за условна присъда. Момчето осъзнава какво се е случило, но е било в състояние на афект, коментира адвокатът му.

Реклама

Заседанието е отменено за края на април, когато трябва да се изслушват свидетелите. Процесът тече при закрити врата заради възрастта на детето.

"При всички случаи ще се борим за отложено наказание. Аз съм го подготвил, че наказание за действията му ще има, но той е бил поставен в такава ситуация, която е провокирала крайните му действия. В крайна сметка затворът няма да го превъзпита на такава крехка възраст", категоричен е адвокат Димитър Марковски, който защитава младежа.

Пострадалият Кристиан се е възстановил почти напълно, става ясно от документите по делото. Той е получил вътрешен кръвоизлив, но бързата и професионална намеса на медиците успява да предотврати по-тежки последствия. Момчето трябва да посещава и психолог, за да се справи с кошмара от нападението, пише още в експертизата.

До инцидента се стига след като няколко момчето от класа на Бейкверди цяла година се бъзикат с него. Причината е странното му, аутсайдерско поведение и различният му произход. Родителите на Даниал знаят за тормоза и са смятали да го преместят в други училище, но закъсняват с действията. След няколко сбивания в коридорите без последствия и заключване в школската тоалетна Даниал е атакуван на лична основа и наречен публично педераст.

"Трябваше да си защитя честта", казва обърканият младеж след вендетата с нож.

Магистратите са взели предвид добрата характеристика на младежа, която се потвърждава от успехите му в училище, и от впечатленията на неговите преподаватели, които го определят като спокойно и неконфликтно момче. Учителите алармират няколко пъти за отношението на останалите деца към Даниал, но родителите им не взимат мерки. На няколко пъти Даниал е бил обграждан от момчетата и подиграван заради теглото си. В опит да се защити Даниал разказва, че се занимава с бойни изкуства и дори демонстрира хватки, които предизвикват допълнителни подигравки от страна на съучениците му.

До проверки в училището така и не се стига, защото кървавата случка се разиграва по време на лятната ваканция, а преди това официални оплаквания в школската администрация няма.

Реклама
Реклама
Реклама