Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7345174 www.bgdnes.bg

Почват данъчна проверка на Жоро Шопа

Срещу Георги Семерджиев - Жоро Шопа и семейството му в момента се подготвя данъчна ревизия. Тя трябва да установи дали имуществото и стандартът на живот на Семерджиеви отговаря на доходите им.

Особено внимание се очаква да предизвика многомилионната инвестиция за столичния хотел "Мег - Лозенец". За строителството на бутиковата сграда в центъра на София и обзавеждане с луксозни италиански мебели според експерти са похарчени милиони левове. Собственик на шикозния хотел е съпругата на Семерджиев Николинка. От сайта на "Мег - Лозенец" става ясно, че на приземния етаж се намира бутикът за луксозни часовници и бижута "Гранд Компликасион". Негов собственик е фирма, свързана в миналото с Брендо и съпругата му Моника, чието име се появява покрай разследвания за пране на пари от българската прокуратура.

Реклама

Чаровната брюнетка Николинка участва в още няколко фирми с хора, приближени на съпруга й. Дружествата се занимават със строителство и търговия с имоти, а седалищата им са в Стара Загора. Наред с бизнеса Семерджиева през годините се сдобива с луксозни апартаменти и къщи по морето и известен зимен курорт.

Съпругът й Жоро Шопа залага предимно на бизнес с хазарт. Чрез една от фирмите си "Кеш Инвест Груп" Семерджиев притежава казина в Ямбол, Хасково и Димитровград. Съдружник до преди няколко месеца е хасковски бизнесмену сочен за близък приятел на Брендо. Дружеството отчита милионни обороти и огромни печалби всяка година.

Над 4 млн. лева по сметките си има и друга от фирмите на Семерджиев "Крест Ком". Наред с тях Жоро Шопа е сочен като човека в сянка, който управлява легалния бизнес у нас, оценяван на десетки милиони, на наркобоса Евелин Банев-Брендо.

Междувременно стана ясно, че минимум една седмица Ветко и Маринела Арабаджиеви са се укривали в испанската резиденция на Жоро Шопа, научи "България Днес" от близки до разследването. Местонахождението на издирвания от Интерпол олигарх и съпругата му е било известно и на властите в Барселона, твърдят запознати. Твърди се, че информацията за гостите на сочения за дясна ръка на Брендо Георги Семерджиев в курорта Кабрера де Мар идва от родни ченгета. По молба на прокуратурата техни цивилни испански колеги поставят под наблюдение къщата на Шопа. Събраните улики позволяват да рухне версията на Семерджиев, че Ветко и Маринела Арабаджиеви само гостували за кратко преди сами да се предадат на властите. Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова става дума за годни за пред съда доказателства, които допълнително утежняват обвинението на Жоро Шопа за лично укривателство.

Съдбата на Семерджиев съвсем скоро може да последва и друг "оперативно интересен" нашенец, твърдят запознати. По думите им като оперативна информация вече е известно и къде Арабаджиеви са се укривали, преди да акостират при Жоро Шопа.

Семерджиев изплува от делото Банев

Освен обвинението за укривателство на Арабаджиеви срещу Жоро Шопа няма друго разследване в България, обявиха от прокуратурата. Покрай ареста в Барселона се разбра, че той е издирван от властите в Швейцария по дело за пране на пари. Впоследствие молбата за задържане бе оттеглена, а за какво точно е разследването остана мистерия.

Пред репортер на вестника бг криминалисти обясниха, че случаят на Семерджиев е от преди 15 години. Те твърдят, че разследването е свързано със схемата за пране на пари, по което Брендо бе осъден у нас, но властите в алпийската държава също разследват схемата. По време на бг делото стана ясно, че огромна част от операциите по препиране на наркомилионите са минавали през Швейцария чрез няколко офшорки. Някои от операциите са извършвани лично от Брендо. При една от тях той е придружаван и от Семерджиев, пише в мотивите към присъдата на Банев.

Реклама
Реклама
Реклама