Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7345400 www.bgdnes.bg

Проф. Донка Байкова: Вафли водят до рак

Бисквити и картофи отделят опасно вещество, БАБХ тепърва почва проверки

Бисквити и вафли, произвеждани за деца, се оказват канцерогенни! В тях се съдържа химичното съединение акриламид, което причинява ракови образувания.

"Действително такива продукти са открити у нас. Това е много тревожно, но не е нещо ново. Потребителски лаборатории установиха многократно надвишаване на този акриламид. Намира се във вафли, чипсове и бисквити, повечето произвеждани именно за деца", коментира пред "България Днес" експертът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

Реклама

Коментарът й е по повод изследване, направено от Европейската потребителска организация, която откри притеснително високи нива на съединението в над 500 хранителни продукта.

Обикновените бисквити и вафли пораждат най-много притеснения, тъй като една трета от взетите проби сочат наличие на акриламид над определената норма. Тези сведения са обезпокоителни, защото децата под тригодишна възраст най-често консумират такива продукти. По думите на проф. Байкова, освен в лакомствата за малчуганите опасното вещество може да бъде открито и в други храни. Потребителите са изложени на акриламид, когато консумират индустриално произведени храни като хляб, чипс, пържени картофи, бисквити, кафе, различни сладкиши, крекери, но също и когато приготвят храна вкъщи.

"Това вещество се образува от една аминокиселина, намираща се в зърнените и белтъчните храни - аргинин. Това става при пържене или печене на картофи например при температура над 170 градуса. Намира се дори в кората на хляба, която ние много обичаме, ако той е приготвен на много висока температура", допълва експертът.

Акриламидът е химикал, който естествено се формира в богати на нишесте храни като картофи или зърнени култури при пържене или печене на висока температура. Той се образува при реакцията между свободни захари като фруктозата например и аминокиселината аспаргин. Изследванията показват, че акриламидът причинява ракови образувания при животните. Учените считат, че този химикал има потенциално канцерогенно влияние и при хора на всякаква възрасти. Освен това химикалът може да доведе до болести на нервната система. През 2015 г. Европейският орган за безопасност на храните постановява, че акриламидът в храните е проблем на общественото здраве.

"Това е тревожно, но е и знак да обърнем внимание на приготовлението на храната. Ето защо майките трябва да избягват лъскавите опаковки и да приготвят храната у дома на бавен огън", съветва проф. Байкова.

"България Днес" се свърза с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), откъдето коментираха, че у нас досега не са взимани проби от производителите на храни. Причината е липса на специализирана лаборатория.

"В България за момента не са правени такива изследвания. След влизането в сила на регламента от Европейската комисия всяка държава започва поетапно да вкарва това нещо в сила и тепърва предстоят да бъдат извършени проверки", коментират пред вестника от БАБХ.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама