Орлина Аспарухова, първата жена пилот на балон у нас: Прелитала съм джунгла в Бразилия

Приятел
Автор: БД Онлайн

Орлина Аспарухова, първата жена пилот на балон у нас:  Прелитала съм джунгла в Бразилия

Прекарах час над пустиня в Индия 

КОЯ Е ТЯ

Орлина Аспарухова е първата жена пилот на балон в България. Баща й е военен летец, един от основателите на военното училище в Долна Митрополия. Завършила е Икономическия институт (сега УНСС) и е работила във външнотърговска фирма. Предприятието купува балон с рекламна цел и тя започва да се обучава на него. На 12 май т.г. ще се навършат 31 години от първите й полети.

- Г-жо Аспарухова, вие сте първата жена, която пилотира балон у нас. Как започна всичко?

- През 1984 г. станах член на един делтаклуб. Говорехме много за балони, получавахме чуждестранни списания, в които се говореше, че из Европа и света балоните са много разпространени. По това време се занимавах и с външна търговия. Аз толкова исках да летя с балон, че дадох идеята да купим един с реклама цел за нашата фирма. Колегите ми имаха доверие и се съгласиха. Проучих нещата и поръчах балон от Англия. По-късно отидох да се обучавам за пилот в Полша. На 7 март 1988 г. получих лиценз за правоспособен пилот на балон. Два месеца по-късно пратката от Англия пристигна и аз пилотирах над Пловдив.

- Какво беше усещането?

- Всичко е много вълнуващо и интересно. Това се случи точно 96 години след първия полет с балон в България. Еуфорията беше невероятна, хората толкова се забавляваха. И млади, и стари идваха при мен да си правим снимки. Питаха ме как работи. Получи се малко като урок по физика. Всеки полет е интересен и различен. Това е, като да се изкъпеш в една и съща вода в реката, която тече. Не е възможно. Така е и при нас.

- Как всъщност се управлява балон?

- Вертикално управлявам балона с подаване на повече топъл въздух. Ако прегрее, отварям една клапа, за да изпусна част от топлия въздух, и отивам на нивото, което ми е необходимо. Хоризонтално съм с посоката и скоростта на вятъра. На различните нива въздушните течения са в различна посока. Умението на пилота да ги използва го води до целта, до която иска. Приблизително за среден клас балон въздухът трябва да се нагрее до 70 градуса. Интересното е това, че конструкцията на балона си е останала почти същата, както преди 230 години. Имаме тръстиков кош и купол. Кошът действа като амортисьор при кацане. Новото е горелката, тъй като навремето са мислели, че балонът се издига от пушека, и са палили големи огньове. По-късно разбират, че е заради топлината.

- Състезавали ли сте се с други балони?

- Когато започнах, общо взето, летях само аз. Нямаше с кого да се състезавам. Отивах на международни състезания като шампион на България едва ли не. Това ми даде възможност да участвам в много големи състезания. Първото ми голямо международно състезание беше във Франция през 1992 г. Няма да забравя и световно в Бразилия. Имаше 13 вида спортове, които бяха свързани с природата - ориентиране, конни състезания, катерене. Имаше и балони, разбира се. Да летиш над водопада Игуасу (шестият по големина водопад в света, сравняван с Виктория и Ниагара- б.а.) - е нещо неописуемо. Забележителен полет имам и в Санкт Петербург. Поканиха ме като жури, но аз реших да се явя като състезател, защото кога друг път ще мога да летя над този град. Над големите градове обикновено са забранени полети. Само организирано може. Беше невероятно!

- Кое е най-въздействащото място, над което сте прелитали?

- В Бразилия летях над джунглата. Летяла съм и в Индия, над самия град Делхи. Отново там ми се случи да прекарам един час над пустиня. Но не над пясъчна, а земята беше суха и напукана. Големи цепнатини, не се знае колко дълбоки. Гледахме да кацнем някъде, където има къщи, защото това означава, че има и път и могат да дойдат да ни приберат.

- Как ви посрещнаха там?

- Посрещането беше много интересно. Освен че виждаш природата, хората също са невероятни. В Индия балонният спорт беше на много високо ниво. Приеха ни с голямо уважение. Организираха ни летен театър, концерт с техните танци. Водиха ни и до Тадж Махал и други техни забележителности.

- На какви места ви се е налагало да кацнете аварийно?

- Във Франция ми се случи да кацна в нива. Преди това прелетях горски масив и си хвърлих маркера. Видях как пада в една ливада, която аз подминах. А този маркер беше важен, за да ми се отчетат резултатите от състезанието. Когато тръгнахме да го търсим със съдиите, го намерихме сред стадо крави. Една от тях стоеше над него и го гледаше с голям интерес. В Русия пък за малко да кацна в един двор. Е, не се приземих в него, но кацнах на гара с черни въглища. Снижих се, видях двама души и им казах да дръпнат въжето. Справиха се, все едно съм ги обучавала. Бързо издърпахме купола и на това малко място кацнаха още четири балона.

- Случвало ли ви се е да ви свърши горивото?

- Винаги имам две независими една от друга бутилки. Управлявам само с едната, когато свърши, превключвам на друга и търся място за кацане. Дори и в планина да си, все има полянка. Лошото е, че трудно могат да дойдат да те приберат, ако мястото е недостъпно.

- А да премине самолет в непосредствена близост до вас?

- Случвало се е, но не прекалено близо. Виждала съм в далечината. Но е по-приятно да се лети на ниско, защото горе е малко скучно. Виждаш едно безкрайно бяло море, слънцето, но толкова. Не се променя гледката, както ако летиш по-близо до земята.

- Коя е най-голямата височина, на която сте се издигали?

- Около 5000 м. Това ми е най-високото разстояние. За кратко беше и после се спуснахме.

- Кое е най-голямото разстояние, което сте прелитали?

- Може би към 100 км. Това се случи, когато летях над връх Мусала в Рила. Излетяхме от входа на Рилския манастир. Летяхме на 4000 метра височина с Иван Трифонов, но времето беше много лошо. Бяхме накачили много бутилки с гориво, тъй като си правихме сметка от една сравнително западна точка на страната да стигнем до Варна или Бургас. Така се случи, че времето не беше подходящо. Вятърът ни обърна към София. След час кацнахме на гърба на Витоша. Спуснахме се през мъглата и се приземихме в местността Манастирище, което според Трифонов беше знамение, защото той е малко суеверен. Някой ни е закрилял.

Доли ТАЧЕВА

Разплакаха Халваджиян

Разплакаха Халваджиян

Тежка неделя вечер изкара семейство Халваджиян. Арменците трябваше да преживеят загубата на любимия им "Милан" в градското дерби срещу "Интер". Маги, Джуди и Бебо Халваджиян са върли фенове на "росонерите". Тримата се издокараха с екипа на славния италиански тим и се настаниха пред телевизора, за да гледат зрелището.

5-етажна сграда се срути в Индия, над 150 души са под руините

5-етажна сграда се срути в Индия, над 150 души са под руините

Най-малко двама души са загинали, а десетки вероятно са затиснати под руините, след като сграда се срути в индийския щат Карнатака, съобщават АФП и БГНЕС. Спасителните екипи и линейки са пристигнали в Дарвад, който е на 700 км северно от столицата на щата, където е паднала 5-етажната сграда. „Към момента е потвърдена смъртта на двама души.

Задушени от любов

Задушени от любов

Тайните срещи, които завършват фатално Газ, гараж и страсти - несъвместимата комбинация Онези хора, които не дишат с любов, не могат да възприемат праната (дихание – бел. ред.) от въздуха, казва Петър Дънов. Но това важи само за вдишването и издишването в открити пространства. Заради някаква несправедлива закономерност или заради обикновено

Кулагин зимува в Дубай

Кулагин зимува в Дубай

Всяка зима от 4-5 години насам топгримьорът Валентин Кулагин прекарва в Дубай. Това сподели самият той и уточни, че се радва на жилище в 5-звезден хотел. "Омръзна ми да се обяснявам на хора, които бачкат за баничка и боза на ден. Не всички, които посещават Дубай, са проститутки. Тази държава за мен е като втора родина и я посещавам много преди да

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Данъчни погнаха дъщерята на Ветко

Данъчни погнаха дъщерята на Ветко

Данни за укрити данъци, финансови измами и злоупотреба с еврофондове във фирма, свързана с Ветко Арабаджиев, засича ревизия на НАП. Това става ясно от решение на Административен съд - Пловдив. С него магистратите запорират сметки на туристическа агенция "Виктория Холидейз", чиито управител е дъщерята на фамилията Александра.

Кулагин избяга в Дубай

Кулагин избяга в Дубай

Скандалният гримьор Валентин Кулагин забягна в Дубай! От около месец той се подвизава в емирството. Този път посещението му там не е само с цел почивка, както беше преди това. Кулагин, който се прочу със скандалните си изказвания за БГ звездите, се надява да се установи в Дубай, издадоха го негови познати.

Амебата облажил от жриците на Чолата

Амебата облажил от жриците на Чолата

Промоутърът Иван Несторов-Амебата е ползвал услугите на проститутки на сводника Росен Чолов-Чолата! Това става ясно от мотивите към присъдата, с която преди два месеца съдия Андон Миталов осъди Чолата и студентката Полина Иванова. Двамата получиха по три години условно с 5-годишен изпитателен срок за това, че са се сговорили през 2014 г.

Бомбен ад в Обзор

Бомбен ад в Обзор

Два пъти един след друг гори пицарията "Мама Мия" на плажа в Обзор. Известното заведение не е на случаен собственик, а на Рали Пенков - един от създателите на най-мощната охранителна групировка по морето - Първа частна милиция. Още при първия палеж една от версиите е опит за сплашване, тъй като двама от доверениците на несебърския бос Митьо Очите

Зак Ефрон луд по плувкиня

Зак Ефрон луд по плувкиня

Само преди няколко седмици се появиха информации, че Зак Ефрон има връзка със Селена Гомес. Е, изглежда, че това изобщо не е така. Друга жена е завладяла сърцето на един от най-сексапилните актьори. Това е плувкинята Сара Бро. Датчанката е на 23 години, с 8 по-малка от Ефрон. Двамата са почти неразделни в последно време.

Сашо Кадиев настървено смуче фас

Сашо Кадиев настървено смуче фас

Любимецът на малки и големи, актьорът Сашо Кадиев, си изхвърли фаса на земята, видя "България Днес". Актьорът и телевизионен водещ се видя със свой приятел в центъра на столицата. През цялото време Кадиев настървено дърпа от цигарката, която дори няма време да изтръска. Преди да се качи в колата на дружката си,

Жената на Марселиньо с най-големи бомби

Жената на Марселиньо с най-големи бомби

Звездата на "Лудогорец" Марселиньо може да се похвали с жената с най-пищен бюст в отбора. 34-годишният бразилец има брак с чаровната румънка Изабела. Тя е неговата най-голяма фенка и го мотивира, за да е на високо ниво толкова години. Именно Марселиньо вкара първия гол за "орлите" при победата над "Левски" с 2:0 на "Герена".

Почват данъчна проверка на Жоро Шопа

Почват данъчна проверка на Жоро Шопа

Срещу Георги Семерджиев - Жоро Шопа и семейството му в момента се подготвя данъчна ревизия. Тя трябва да установи дали имуществото и стандартът на живот на Семерджиеви отговаря на доходите им. Особено внимание се очаква да предизвика многомилионната инвестиция за столичния хотел "Мег - Лозенец". За строителството на бутиковата сграда в центъра на

Дете намери и върна 1000 лв. пари за пенсии

Дете намери и върна 1000 лв. пари за пенсии

Денис вижда бял плик на улицата, докато кара колело Денят е 8 март. 10-годишният Денислав Иванов от врачанското село Курново кара колело след училище. Времето е слънчево и четвъртокласникът се радва на топлия петък. Докато се вози с велосипеда си, вижда на улицата бял плик. В първия момент през ума му минава, че са изгубени документи.

Дерменджиев се отметна

Дерменджиев се отметна

Треньорът на "Левски" Георги Дерменджиев промени мнението си за селецията в клуба за около месец начело на тима. Когато пое "сините" той обяви, че на "Герена" повече няма да идват футболисти, гледани само на видео. "Аз никога няма да се съглася в отбора да дойдат футболисти, които единствено са гледани на компютъра.

Най-коментирани

Почват данъчна проверка на Жоро Шопа

Почват данъчна проверка на Жоро Шопа

Срещу Георги Семерджиев - Жоро Шопа и семейството му в момента се подготвя данъчна ревизия. Тя трябва да установи дали имуществото и стандартът на живот на Семерджиеви отговаря на доходите им. Особено внимание се очаква да предизвика многомилионната инвестиция за столичния хотел "Мег - Лозенец". За строителството на бутиковата сграда в центъра на

Данъчни погнаха дъщерята на Ветко

Данъчни погнаха дъщерята на Ветко

Данни за укрити данъци, финансови измами и злоупотреба с еврофондове във фирма, свързана с Ветко Арабаджиев, засича ревизия на НАП. Това става ясно от решение на Административен съд - Пловдив. С него магистратите запорират сметки на туристическа агенция "Виктория Холидейз", чиито управител е дъщерята на фамилията Александра.

Кулагин избяга в Дубай

Кулагин избяга в Дубай

Скандалният гримьор Валентин Кулагин забягна в Дубай! От около месец той се подвизава в емирството. Този път посещението му там не е само с цел почивка, както беше преди това. Кулагин, който се прочу със скандалните си изказвания за БГ звездите, се надява да се установи в Дубай, издадоха го негови познати.

Сашо Кадиев настървено смуче фас

Сашо Кадиев настървено смуче фас

Любимецът на малки и големи, актьорът Сашо Кадиев, си изхвърли фаса на земята, видя "България Днес". Актьорът и телевизионен водещ се видя със свой приятел в центъра на столицата. През цялото време Кадиев настървено дърпа от цигарката, която дори няма време да изтръска. Преди да се качи в колата на дружката си,

Синът на Шамара проби в Ел Ей

Синът на Шамара проби в Ел Ей

По стъпките на баща си  Записва сам музиката си, прави дуети с рапъри  Синът на Мишо Шамара - Лил Ша, проби на звездния небосклон, разбра "България Днес". Наследникът на рапъра сам пише песните си, а отскоро записва и с една от изгряващите звезди в Ел Ей - Иънг Спаз. Дуетът им е пуснат в края на 2018 г.

11 моделки въртят дупета за "Локо" (Пд)

11 моделки въртят дупета за "Локо" (Пд)

На уникална подкрепа от трибуните се радваха футболистите на "Локомотив" (Пд) при гостуването си на "Витоша" (Бистрица). Цели 11 топманекенки, облечени с фланелки на отбора, викаха за "смърфовете" от трибуните. Мацките са призьорки в конкурсите "Мис България", "Мис Свят" и "Мис Вселена". Те се изявяваха като талисманки и дори обърнаха дупетата си

Камелия и Михаела Филева си мерят краката

Камелия и Михаела Филева си мерят краката

В спор коя е по-секси и с по-дълги крака влязоха певицата Михаела Филева и колежката й Камелия. Двете са жури в предаването "Гласът на България", а за всяка тяхна поява се чудят колко по-оскъдни дрехи да облекат. Въпреки че се правят на приятелки пред камерите, зад кулисите има напрежение, издават от екипа.

Бомбен ад в Обзор

Бомбен ад в Обзор

Два пъти един след друг гори пицарията "Мама Мия" на плажа в Обзор. Известното заведение не е на случаен собственик, а на Рали Пенков - един от създателите на най-мощната охранителна групировка по морето - Първа частна милиция. Още при първия палеж една от версиите е опит за сплашване, тъй като двама от доверениците на несебърския бос Митьо Очите

Тони Стораро харчи 50-левки на шопинг

Тони Стораро харчи 50-левки на шопинг

Фолкаджията Тони Стораро отиде на семеен шопинг със съпругата си Валя, видя "България Днес". Двамата посетиха столичен мол, където щедро пазаруваха. Още преди влизането в търговския център съпрузите извадиха 50-левки, с които да плащат. Тони Стораро впечатли с тийнейджърски дънки с шарки на дяволско куче, докато жена му беше доста семпло облечена.

Джулиана Гани ексклузивно:
Не съм проститутка!

Джулиана Гани ексклузивно: Не съм проститутка!

Полицията не ме търси, няма да стъпя в съда "Не съм проститутка! Нямам нищо общо с хората, за които се твърди, че са мои сводници. Дори не ги познавам." Това ексклузивно признание направи пред "България Днес" силиконката Джулиана Гани. Брадърката е категорична, че няма да ходи в съда, тъй като не се чувства длъжна.

"Байерн" изкушава Бейл

"Байерн" изкушава Бейл

Една от звездите на "Реал" (Мадрид) Гарет Бейл може да продължи кариерата си в друг европейски гранд. Уелсецът е желан от "Байерн" (Мюнхен). Баварският колос е харесал Бейл за заместник на Ариен Робен и Франк Рибери, чиито договори изтичат. Мюнхенци усилено работят по бъдещата селекция и вече се похвалиха с трансфера на френския защитник Бенжамен

Д-р Ковачев се озърта за фенки

Д-р Ковачев се озърта за фенки

Екранният д-р Марио Ковачев, актьорът Велислав Павлов, закъса за фенки. Топпапараците на "България Днес" изловиха героя от "Откраднат живот" да обикаля улиците посърнал поради липса на внимание от минувачи. Павлов се оглеждаше постоянно дали някоя дама няма да го разпознае и нападне за автограф, но повечето хора го подминаваха, без и да забележат,

Антон Радичев яхна колело

Антон Радичев яхна колело

Антон Радичев яхна колело в най-топлите дни на март, видя "България Днес". Актьорът се възползва от високите температури и обиколи столицата на две гуми. "Хем е екологичен, хем задръстванията не го плашат", похвалиха го случайни пешеходци. Въпреки топлото време Радичев беше облечен с грейка и яке, тъй като при движение му става хладно.

Мис България 2010 Ромина Тасевска: Не съжалявам, че избрах семейството пред кариерата

Мис България 2010 Ромина Тасевска: Не съжалявам, че избрах семейството пред кариерата

Ромина Тасевска е Мис България 2010. Омъжена е за халфа на "Славия" Дарко Тасевски. Двамата имат три деца - дъщеря Дария и синове Давид и Антонио. През последните осем години тя се бе посветила на семейството и последва съпруга си в Израел и Тайланд. Сега взеха решение да се завърнат в България. - Ромина,

Певец нагъва мазен дюнер

Певец нагъва мазен дюнер

Певецът Светозар Христов, познат като Зарко, нагъва мазен дюнер, видя "България днес". Зарко, който набра популярност в "Шоуто на Слави", бе видян в центъра на столицата, да яде от вредната храна, докато чака трамвай. Изпълнителят на песента "52 ле'а разходи" е напълно неразпознаваем, нахлупил зимна шапка с козирка.

Национал се раздели с волейболния секссимвол

Национал се раздели с волейболния секссимвол

Една от най-популярните актуални спортни двойки се раздели! Футболният национал Васил Божиков и най-сексапилната и успешна волейболистка в последните години Ева Янева вече не са заедно, научи "България Днес". Защитникът на "Слован" (Братислава) и състезателката на полския "Девелопрес Скайрес" изненадващо са сложили край на над 2-годишната си

Продължава издирването на 2-годишния Юлиян от Равнец

Продължава издирването на 2-годишния Юлиян от Равнец

Продължава издирването на изчезналото 2-годишното дете край бургаското село Равнец. Второ денонощие продължава операцията по издирването на момчето, съобщи bTV. Малкият Юлиян е в неизвестност от вчера следобед, когато играел с други деца на рожден ден в покрайнините на селото. Вечерта майка му, която има още 13 деца, забелязала, че го няма.

Задържаха заподозрения за стрелбата в Утрехт

Задържаха заподозрения за стрелбата в Утрехт

Холандската полиция задържа заподозрения за стрелбата в Утрехт, при която бяха убити трима души и трима бяха ранени, съобщава Ройтерс. От прокуратурата в Холандия потвърдиха, че заподозреният е стар познайник на полицията. От там допълниха, че мотивите за нападението все още не са ясни, като може да става дума за семейна вражда.

Външно: Няма информация за пострадали българи при стрелбата в Утрехт (Снимки)

Външно: Няма информация за пострадали българи при стрелбата в Утрехт (Снимки)

Към 13:30 ч. българско време посолството ни в Хага не разполага с информация за пострадали български граждани при инцидента в град Утрехт, Холандия, при който неизвестен, засега, извършител откри стрелба в трамвай. Това съобщава МВнР на страницата си във Фейсбук. Посолството на България в Холандия следи развитието на ситуацията.

Кристо зорко охранява гаджето

Кристо зорко охранява гаджето

Рапърът Кристо остави луксозния си джип и разхожда гаджето си с такси из центъра на София, видя "България Днес". Кристо не излиза от образ дори и на улицата, като сполучливо прилича на напомпан гангстер, зорко охраняващ половинката си дори от бегли погледи на