Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7345642 www.bgdnes.bg

„Принцеса“ с кайма прецаква Многоликия

Оуен Уолкът минавал транзит през България

Англичанинът с 60 самоличности замесен в серия въоръжени грабежи на Острова

Сандвич „Принцеса“ с кайма се оказа препъни камък за издирвания в цяла Европа англичанин Оуен Уолкът, прочул се като Многоликия заради над 60 самоличности, които е ползвал. Той е заловен пред закусвалня, докато точи лиги по нашенската закуска, известна в Бургас като „Странджанка“. Чужденецът ще бъде екстрадиран във Великобритания, а делото му се гледа днес.

Реклама

На Острова Уолкът се оказва същинско страшилище, сочи проверка в тамошното му досие. Той се превръща в страшилището на града, след като името му се замесва в серия въоръжени грабежи. Действа винаги сам, напук на уличните банди. Затова и до момента не е залавян от британските власти.

Българските ченгета за били предупредени, че издирваният в цяла Европа 41-годишен мъж носи в себе си най-малко един патлак, затова и са подходили изключително внимателно. За учудване Уолкът не оказва съпротива, когато е заграден пред закусвалнята в района на руската гимназия в Бургас, разказаха пред "България Днес" от полицията.

Многоликия, както го наричат оперативните работници, е уличен за няколко конкретни удара по три автосервиза в Лийдс. Заковава го видеозапис от случайна камера, която го запечатва, докато бяга след последния си удар.

Близо година тамошните ченгета са по петите на Уолкът, но през декември губят следите му. Предполага се, че точно тогава той е напуснал Острова и се е отправил към вътрешността на Европа.

Бургаската прокуратура поиска Уолкът да остане в ареста за 72 часа, докато започне делото за екстрадицията му. Според разследващите има реална опасност Многоликия да се изплъзне отново.

Източници от разследването разкриват, че англичанинът е отскоро в морския град, като преди това е забелязан в няколко други български селища. Британските власти също считат, че Уолкът е минавал транзитно през България, като целта му е била да отиде в някоя по-уредена държава.

Реклама

"В момента изясняваме точно причината, поради която е тук, но според мен се укрива. Задържан е благодарение на изключително бързата им и професионална работа", посочи Калоян Калоянов, директор на МВР - Бургас.

Само час отнема на патрулите да установят къде се намира чужденецът, тъй като Уолкът има отличителен белег на лицето. Разпознат е, след което са призовани няколко екипа, които да завардят закусвалнята. Полицаите получиха устна похвала, като вероятно ще има и други поощрения за добре свършената работа.

Уолкът няма постоянен адрес в България.

Британските власти са установили, че освен 53 самоличности, част от които е използвал и у нас, обявеният за международно издирване престъпник се е представял и с още 8.

Реклама
Реклама
Реклама