Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7346823 www.bgdnes.bg

Удари часът на сома

Сомовете размърдаха мустаците и се събудиха от зимен сън по-гладни от всякога. На много места по реките и язовирите у нас вече са хванати чудесни екземпляри. Още от началото на март първите сомове се надигат от зимните си убежища и търсят първа плячка.

Европейският сом е топлолюбива риба и се храни само при по-висока температура на водата. Той е типичен хищник и напада всякакви други видове риби, жаби, раци, дребни бозайници и птици. На тегло сомовете достигат до над 100 килограма, което ги превръща в най-едрите сладководни хищници. Поради това са и изключително желан обект за риболов от мнозина.

Реклама

Лодки обикалят водите на язовир "Ивайловград" в Родопите в търсене на най-ранобудните сомове. Страхотна слука е споходила тези дни Борислав Бонев от София. Той се похвали пред "България Днес" с уловен 12-килограмов екземпляр. Майсторът залага изключително на тролинг. При този вид риболов с лодка на бавен ход се влачат изкуствени примамки. Освен сомове така се закачат и нелоши бели риби. Същото е положението и на близкия язовир "Студен кладенец", който е популярен сред сомаджиите. Все още се очаква раздвижването на този вид и във водите на яз. "Искър".

На реките в Южна България сомът също тръгна. На Марица в района на Свиленград се хващат нелоши парчета. Местните използват за стръв грозд от земен червей. С добра слука се хвалят и по Струма, Благоевградско. Ентусиастите, търсещи по-яки сомове, слизат и по най-долното течение на реката в гръцка територия. Речният сом се лови най-добре на дъно или тапа. За стръв може да се използват рибки, уловени от самата река, тъй като хищникът е свикнал да се храни с тях.

Припомняме, че от днес (15 март) официално навлиза забраната за улов на бяла риба. Размножителният период на този хищник ще продължи до 15 май. До 30 април пък продължава ограничението в улова на друг хищен вид - щука. Иначе сомът спада към масовите пролетно-размножаващи се видове и за него няма отделна забрана. На водоемите до 500 метра надморска височина сом няма да се лови от 15 април до 31 май, а на по-височинните - от 1 май до 15 юни.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама