Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7347013 www.bgdnes.bg

От Ванкувър до Владивосток - властта не спира с гафовете

Мария Желева криеше чашата на Желю

Първанов застреля защитено животно, Плевнелиев се спъна в географията

Да си в светлината на прожекторите е тежко занятие.

Особено ако си политик, но не си особено в час какво трябва да се прави на такъв пост. И какво НЕ!

Пореден пример за липса на такт и дипломатично поведение лъсна по време на визитата на президентската двойка в Словения. След като нацелува като роден брат домакина Борут Пахор и му остави следи от червило, нашата президентша Десислава Радева докара нов инфаркт на протокола си, като започна да трие бузите му с ръка. Мнозина очакваха, че ще извади салфетка, ще плювне върху нея и тогава ще зачегърта страните на словенския държавен глава. Сигурно е нямала салфетка... И сигурно с тази мисъл държавният глава Румен Радев се засмя с облекчение на гледката.

Реклама

Десислава Радева и неведението й за протокола като съпруга на президент обаче е само върхът на айсберга. Мантрата "да не се излагаме пред чужденците" очевидно не важи за високите етажи на властта. Още от времето на първия демократично избран български президент резилите пред чужди гости не са изключение.

Съпругата на покойния държавен глава Желю Желев - Мария, се славеше като неотлъчен съветник на президента, но и като човека, който му брои чашките. Из архивите на БНТ още може да се види кадър, на който на официално събитие пред чужди гости в "Бояна" Мария слага ръка върху чашата на президента Желев, за да не му сипват повече алкохол.

Протоколният гаф обаче е напълно невинен и бледнее пред гигантския резил, който сътвори президентът Георги Първанов. На фона на скучните си новогодишни речи, една от които повтори почти дословно в три различни години, той взриви обществото с отстрелването на архар в Узбекистан. Запален ловец, казаха си симпатизантите на БСП с гордост, докато не лъсна, че архарът е защитен вид в "Червената книга", а дори ласкателните руски медии оплюха позора на високия гост на узбеките.

Президентът Росен Плевнелиев също не остана, без да се разпише в книгата с гафовете. На първото му посещение при нашия контингент в Афганистан отиде с американски самолет и сътвори прецедент - за първи път български президент отива в друга страна със самолет, на който го няма герба на страната ни. Друг път, от притеснение или от географско невежество, Плевнелиев посрещна президента на Чехия Вацлав Клаус с "добре дошли" за... Полша. Но бързо се усети по физиономията на Клаус, че гостът не е вдъхновен от тази перспектива. "Дами и господа от Чехословакия... от Чехия. Извинявайте, извинявайте, още веднъж извинявайте", изчерви се Плевнелиев, но в крайна сметка гафът му си остана класика. Географската неудача на Плевнелиев се сравни тогава с друг бисер - на премиера Жан Виденов, който определи границите на Европа "от Ванкувър до Владивосток".

На фона на Виденов, който бе за кратко премиер, Бойко Борисов има цяла плеяда от протоколни гафове. И не, танцът със саби в Саудитска Арабия, където премиерът и предшественикът му Симеон Сакскобургготски подскачаха с ятагани в ръце не е от тях. Заради опитите си да показва приятелска близост с европейски и световни лидери премиерът понякога пресолява манджата и прескача през цели континенти. Подобна случка го споходи по време на посещението на президента на Европейския съвет Доналд Туск у нас, който Борисов прекръсти на американския президент Доналд Тръмп пред чуждите медии и гости. А след това го изпроводи с тюрлюгювеч от български жаргон и английски сленг - "Айде, бай, бай", рече Борисов на втрещения си гост.

Стигна се и до истинския Тръмп, разбира се, и отново с протоколен гаф. На форум на ООН в Ню Йорк премиерът буквално се преметна през официалната трибуна, за да се ръкува с американския президент и да го има на снимка с него. Имаше. В гръб. Това обаче е нищо пред бисерите, които Борисов изтърси в Берлин през 2010 г. пред канцлера Ангела Меркел. "Ей тука в тая ливада има труп, ей тука някъде го копахме, ни казват. И колегата Цветанов с един багер копае и вади трупове! Ние слагаме кепенците на всичко. Отваряме-затваряме, докато можем", разясни тогава борбата с престъпността и корупцията Борисов. Не за корупция, а за езици пък си поговори с френския президент Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит. Която, ала Десислава Радева и Леонид Брежнев, целуна също така непротоколно три пъти по бузите. "Казвам, че всички тук парле ву франсе", увери Борисов френския си гост. И го остави в почуда защо Борисов му казва, че "Тук всички говорите ли френски". Така и не му отговориха.

Приключенията на Макрон с български политици продължиха и с президента Румен Радев. Който го произведе в "съпруга на госпожа Бриджит Макрон", сиреч като притурка на първата френска дама. Самата Бриджит (явно е черта в семейство Радеви) също отнесе няколко сочни целувки по бузите от Радев. Той се прояви и в екзотична Йордания, където разкри тайната на щастието пред местната общност - да си ерген. Държавният глава обяви йордански лекар за "щастливец" след признанието му, че не е женен. Лафът и гафът винаги са били и уви, ще продължават да бъдат спътник на родните политици пред чуждите гости.

Реклама
Реклама
Реклама