Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7347356 www.bgdnes.bg

Майката на убитата барета Емил Шарков: Ликвидират спецотряда на сина ми

Преди пет години командосът бе застрелян при акция за задържането на барикадиралия се Петко

"Няма времето лекува, няма примирение, няма успокоение, няма забрава! Синът ми за мен остава незабравим и незаменим! И една безкрайна болка. Така ще е и през следващите пет, ако съм жива." Това написа във фейсбук Ваня Рибчева - майката на убития в Лясковец командос Емил Шарков. Точно преди пет години служителят на отряда за борба с тероризма загина при акция, при която трябваше да бъде обезвреден 53-годишният Петко Петков от Лясковец. Той се беше барикадирал с незаконно ловно оръжие и арсенал от боеприпаси в дома си, на метри от голямо училище, пълно с деца. Петков откри огън срещу командосите, рани петима и уби Емил Шарков. Три години по-късно Петко получи присъда затвор доживот.

Реклама

В поста си Ваня Рипчева подчертава, че не е важна нейната мъка, а това, че "един добър човек го няма вече, отиде си без време и нелепо. Важното е, че можеше да свърши много добри и полезни дела. Светът щеше да бъде по-добро място, ако той беше жив".

По повод на информациите, че близки на убития й син, колеги и министърът на вътрешните работи Младен Маринов ще отдадат почит пред паметната му плоча, Ваня коментира: "Може би и тази година ще има хора, които ще отидат чак в Лясковец да сложат цветя и да коленичат пред една нищо незначеща стена, упорити в стремежа си да поддържат една лъжа за големия смисъл и обществената полза от неговата смърт. И да изчеткат съвестта и имиджа си. Ще се говори за неговите качества като командос и ведрата му природа като човек, но упорито ще бъде отбягвана темата за причините за смъртта му и за носенето на отговорност от хора на различни нива в МВР. Там истината е табу, нещата не се наричат с истинските им имена и се преиначават в пошлия стремеж да се "помогне" на отряда". По думите й спецотрядът за борба с тероризма в близко време даже няма да съществува. Ваня Рипчева съобщава, че вече е написан проектът на закон, с който ще бъде ликвидиран.

"Принципът е, като не можем да направим нещо добро, като не можем да поправим нещо, най-добре е да го заличим. И това е така, защото прокуратурата, вместо да разследва безобразията на изпълнителната власт, ги прикрива. Защото властите в България, вместо да се контролират, както е по конституция, взаимно се обслужват и това въобще не е в обществен интерес. Хора, утре всеки от вас може да бъде на неговото или на моето място. Никой не е застрахован, че няма да стане обект на изкривената представа за справедливост и правосъдие в държавата ни. Не трябва да се примиряваме с това! Аз не съм се примирила!", обяснява в поста си почернената майка на убития командос Емил Шарков.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама