Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7347432 www.bgdnes.bg

Две ченгета оправдани за смъртта на Куцаров

Върховният касационен съд окончателно оправда бившите антимафиоти Божидар Проданов и Ирен Вълев за причинена по непредпазливост смърт на 29-годишния арестант Пламен Куцаров преди десет години.
Делото влезе в съда през 2011 г. и е едно от тези, които наблюдава Европейската комисия. Случаят беше във фокуса на общественото внимание заради изнесената информация, че арестът на Куцаров изобщо не е бил документиран от МВР, а служителите са го били, за да изтръгнат показания. Антимафиотите са го държали притиснат на земята по очи и с белезници на ръцете, закопчани на гърба, което в крайна сметка е довело до задушаването му.
Младият мъж почина в полицейския бус, след като е арестуван вечерта на 21 януари 2009 г. в дома му, където живеел с приятелката си. Тя също е свидетелствала по делото, като в показанията си казва, че полицаите са го повалили на земята, при което той е ударил лицето си. Впоследствие лекарите описаха множество кръвонасядания по тялото на Куцаров, охлузвания и отоци. Единствено тези по ръцете обаче е доказано, че са в резултат от поставените почти през целия ден белезници.
Видими следи от насилие по него не са забелязали нито служителите в Института по психология към МВР, където Куцаров е бил, преди да бъде качен в буса, в който е починал, нито лекарка в "Пирогов", където е откаран, след като се почувствал зле.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама