Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/7347464 www.bgdnes.bg

Гореща любов и "Студена война"

Прекрасна полска лента от Павел Павликовски на „София филм фест“

Нищо не е студено в "Студена война" на Павел Павликовски. Горещи чувства, пламенни емоции, изпепеляваща любов, топъл мрак и огнена болка... и всичко това поднесено с майсторска режисура и достоверна актьорска игра.

Реклама

Лентата този петък ще се прожектира като част от „София филм фест“ в Дома на киното в София и не е за изпускане. Не само почитателите на фестивалното кино и черно-белите драми, но и редовият зрител с фетиш към по-интелектуалното кино ще останат доволни.

Режисьорът Павел Павликовски ни връща в европейското мъртвило след Втората световна война. Желязната завеса се спуска над "освободените" източноевропейски и балкански страни, Западът и Изтокът са уж навеки разделени. Проблемът е, че раздялата не е еднократно явление, а се повтаря всеки ден, всеки час, във всеки дом и семейство - и се заплаща с кръв и разбити съдби.

Виктор е част от интелигенцията в неголямо полско градче. За да го отърси от буржоазни помисли, социалистическата власт превъзпитава Виктор чрез фолклорен музикално-танцов състав. Там се запознава с буйната Зула, която е доста по-млада от него. Тя мечтае да пробие на сцената в родината си, той обаче не издържа ежедневие, диктувано от СССР, и мечтае да избяга в Париж.

Обречена от самото начало и снимана в поразяващо черно-бяло, любовта на Виктор и Зула е една песъчинка в пустинята, която комунизмът остава след себе си. Защото каквото лявото докосне, го съсипва.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама