Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7348591 www.bgdnes.bg

Световният шампион по щанги Стефчо Христов: Величко Чолаков е моят идол!

Новата фурия в българските щанги Стефчо Христов иска да извърви пътя на легендарния Величко Чолаков. Младият талант направи първата крачка на световното първенство за кадети (до 17 г.) в Лас Вегас, където спечели титлата в категория до 102 кг. Стефчо завърши с двубой от 315 кг (145+170 кг) и отнесе конкуренцията.

"Покойният Величко Чолаков беше мой идол, като и на брат ми. Той беше и наш приятел", сподели 17-годишният Стефчо Христов за "България Днес" от Лас Вегас. Исполинът от Смолян, който почина през 2017 г., спечели бронзов медал от олимпиадата в Атина и остави паметна следа в българските щанги.
В гените на Стефчо Христов има закалка на тежкоатлет. Неговият брат Христо Христов е световен и европейски шампион при подрастващите, а миналата година остана със сребро на младежка олимпиада.
"Брат ми ме вдъхновява. С него не сме конкуренция - признава Стефчо Христов. - Състезанието протече нормално. Бях добре подготвен от личния ми треньор Живко Николов. Във всяко състезание има риск от изненади, но бях готов да ги посрещна. На тренировки имах по-високи резултати. Ако се беше наложило, щях да вдигна повече."
Стефчо Христов започва със щангите на неговия рожден ден преди 6 години. Тогава баща му Димитър, който е бивш тежкоатлет, го води в залата. Тийнейджърът демонстрира изключително трудолюбие.
"Оттогава сме неразделни с треньора - споделя Стефчо Христов. - Сега предстои да се подготвя за следващите състезания. Целта е да се представя достойно на всяко от тях."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама