Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7348940 www.bgdnes.bg

Данъчни погнаха дъщерята на Ветко

Данни за укрити данъци, финансови измами и злоупотреба с еврофондове във фирма, свързана с Ветко Арабаджиев, засича ревизия на НАП. Това става ясно от решение на Административен съд - Пловдив. С него магистратите запорират сметки на туристическа агенция "Виктория Холидейз", чиито управител е дъщерята на фамилията Александра.

Според Търговския регистър към днешна дата фирмата е собственост на пловдивчанката Юлия Танева, която я купува от офшорка на Арабаджиеви. Според запознати Танева е служителка на Ветко, който упражнява и реалния контрол върху туристическата агенция. Самата "Виктория Холидейз" е посочена като част от хотелския холдинг на Арабаджиеви в интернет сайта им.

Реклама

Решението за запора на "Виктория Холидейз" е взето на 14 март тази година и не подлежи на обжалване. Повод е молба на НАП заради назначена финансова ревизия. Любопитно е, че тя започва броени дни след като прокуратурата повдигна обвинения за пране на пари срещу родителите на Александра - Ветко и Маринела Арабаджиеви.

От НАП посочват, че причина за ревизията са получени сигнали от външни източници. По неофициална информация става дума за разследване на афери с еврофондове срещу други фирми, водено от ГДБОП.

Стартиралата в средата на септември 2018 г. проверка бързо дава резултати. Ревизията засича множество данни за укриване на доходи, избягване плащане на ДДС и финансови измами, включително "с финансови средства и фондове от/на ЕС", пише в решението на съда. Проверяващите изчисляват, че укритият ДДС е на стойност минимум 61 000 лв. Точната сума ще стане ясна при края на ревизията. За да не позволят прехвърлянето на парите, от НАП искат предварителен запор на фирмените сметки, а съдът го уважава.

Според юристи резултатите от ревизията трябва да се предадат и на прокуратурата. В случай че данните за източване на еврофондове и укриване на данъци се докажат, Александра Арабаджиева може да се сдобие с обвинение. Като едноличен управител на туристическата агенция "Виктория Холидейз" щерката на олигарха носи пряка отговорност за дейността на фирмата.

Проверка от данъчните върви и срещу дъщерното дружество на агенцията "Екзибишън форум ивентс". Повод според запознати е отпуснат заем на друга фирма на Ветко Арабаджиев, която от своя страна изскача при разследването за пране на пари срещу фамилията. Самата "Екзибишън форум ивентс" е една от ключовите фирми в империята на Арабаджиеви. Чрез нея той участва като акционер в дружеството "Сънинвест", което години наред управляваше плажа в Слънчев бряг. Заради груби нарушения и бетониране на пясъка през 2016 г. договорът бе прекратен.

Проблеми с данъчните има и бащата на Александра - Ветко Арабаджиев. В края на миналата година от НАП запорираха терен от 34 декара край курорта Елените. Апетитният имот е собственост на фирма "Захарен комбинат - Пловдив", чрез която през 90-те години на миналия век Ветко Арабаджиев приватизира едноименното предприятие. Според постановлението на НАП фирмата дължи солидни суми като неплатени данъци и осигуровки.

Реклама
Реклама
Реклама