Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7348973 www.bgdnes.bg

Бомбен ад в Обзор

Два пъти един след друг гори пицарията "Мама Мия" на плажа в Обзор. Известното заведение не е на случаен собственик, а на Рали Пенков - един от създателите на най-мощната охранителна групировка по морето - Първа частна милиция.

Още при първия палеж една от версиите е опит за сплашване, тъй като двама от доверениците на несебърския бос Митьо Очите признават, че са рекетирали Пенков. Ако не даде 300 бона, той е заплашен с убийство. Рекетьорите са Страхил Капелов и Николай Попов-Чайника, сочени за ключови фигури в обкръжението на Димитър Желязков-Очите. Впоследствие и двамата признават за натиска над Пенков, сключват споразумение с прокуратурата и се отървават с малки присъди.

Реклама

За рекета Пенков пуска и жалбата си в МВР - срещу Очите. След известно време премисля и оттегля сигнала.

Каквото и да е правил, Пенков не успява да се отърве от вендета. Оцелява на косъм от смъртта, но животът му е белязан завинаги.

На 13 юли 2005 г. в колата му на предната седалка се качват тогавашната му съпруга му Златина Христова и 2-годишната им дъщеря Мария. Разследващите са категорични, че поръчковият килър задейства адската машина, въпреки че е видял детето в купето.

Малката Мария загива на място. Две германски деца, които в този момент играят около автомобила, също са ранени. Полуживата Златина е откарана в болница, но два дни по-късно умира. Рали отървава кожата като по чудо, но загубата на семейството му го сломява.

Четиринадесет години по-късно Пенков все още актуализира некролога до църквата „Св. св. Кирил и Методий“. Текстът е един и същ - „Обичам ви. Липсвате ми!“.

Реклама

До ден днешен не са заловени нито поръчителите, нито изпълнителите на кървавия атентат. Версии се разпространяват от уста на уста, но до доказателства полицията така и не стига.

Вендета е основната версия за адската бомба. Освен бизнес апетити разследващите виждат и лично отмъщение в атентата. Джипът на Рали Пенков, който по това време е концесионер на плажа в Обзор, е взривен с бомба, поставена директно на асфалта и активирана с мобилен телефон.

В разследването се споменава името на първата съпруга на Рали Пенков. Сочена е за много близка приятелка на Кристиян Коджуклиев - мъж от обкръжението на Димитър Желязков-Очите.

В сряда, 20 юли 2005 г., РДВР – Бургас, обявява за издирване 31-годишния Кристиян Коджуклиев и разпространява снимката му. В съобщението на РДВР – Бургас, не се уточнява дали издирването на Кристиян има връзка с взрива в Обзор.

И по друга версия за бомбения ад работят ченгетата от Бургас. Свързват го с разрива между Рали Пенков и бившия му съдружник Николай Попов-Чайника. Двамата имат обща фирма и разработват плажа в Обзор близо 5 години. След като еднолично Пенков получава концесия на плажа за 20 години напред, с Чайника решават да направят аквапарк. Внезапно плановете им се развалят, а в отношенията между съдружниците настъпва отчуждение. Чайника решава да напусне съвместния бизнес. Пенков му предлага 200 бона обезщетение. Плаща му част от парите на ръка, други му връща по банков път. Твърди се, че Попов е недоволствал публично, че разплатата се бави. Търсел помощ от Страхил Капелов - близък на Димитър Желязков-Очите. Именно тогава Капелов предлага на Пенков да сключат договор за 350 хил. лева обезщетение. Рали Пенков категорично отказва последвалите предложения.

Пенков е има интереси и в петролния бизнес, твърдят разследващите. Тази дейност не е афиширал, но близкият му приятел Христо Кьосев се занимавал открито с горива. Интересно е, че под колата на Кьосев е намерена невзривена бомба през февруари 2005 година. Тя не избухва поради повреда в механизма. По конструкция адската машина е аналогична на бомбата под джипа на Рали Пенков. Няколко месеца преди да намерят бомбата под черокито на Кьосев, е опожарена друга негова кола. Подпалвачът не е открит.

Броени дни след като ченгетата намират невзривената бомба, е арестуван 29-годишен охранител на Митьо Очите. Плъзват слухове за искан рекет от собственика на "Чевермето" - Христо Кьосев. Той също като Пенков е бивш полицай от криминалния отдел на РДВР - Бургас. Двамата с Рали Пенков били неразделни, разказват колегите им.

Рали Пенков е бивш полицай от Специализирания отряд за борба с масовите безредици в Бургас. През 1993 г. той, Георги Николов-Мечката и Найден Милков създават Първа частна милиция, която става най-мощната охранителна фирма по Южното Черноморие и представител на ВИС-2.

След убийството на Мечката - на 10 юни 1995 г., двамата му съдружници решават да се оттеглят от охранителния бизнес.

В началото на 2005 г. Пенков на няколко пъти се оплаквал от несебърския бос, че го притиска да му отстъпи плажа в Обзор, за да прибира приходите, а Пенков фиктивно да остане негов концесионер.

Макар Очите и Пенков да не застават никога един срещу друг в съда, те все още са врагове, категорични са из бургаския ъндърграунд.

Дрязги с Николай Банев

Плажовете по Черноморието са причина за множество дрязги сред бизнесмени и мутри и до ден днешен. Няколко години след атентата Пенков кръстосва шпаги с арестувания милионер Николай Банев. Банев има апетити към три терена в местността Герени - между „Златна рибка“ и „Градина“. Говори се, че те трябвало да бъдат компенсация за Банев, защото Рали Пенков го прогонил от "Златна рибка" и му потрошил бунгалата.

Малката Мечка:

Само той ми даде рамо!

След разстрела на баща ми единственият човек, който ми е дал рамо, е Рали Пенков, разкрива Никола Георгиев. Той е син на Георги Николов-Мечката, екзекутиран на 10 юни 1995 г. в лимузината му пред спортна зала "Атлант" в жк "Славейков", Бургас. Мечката е основната фигура от Първа частна милиция заедно с Рали Пенков.

"Мога да кажа нещо хубаво само за Рали Пенков. Винаги ми е помагал, давал ни е пари. Когато пораснах, ми даде възможността да изкарам малко пари от водните колела в Созопол, работил съм и на други негови обекти по Черноморието. Винаги е бил точен и е плащал за свършеното. Само той се сети за абитуриентския ми бал. Мъжкар е и съм му благодарен, но не искам това интервю да звучи като някакво хленчене. Просто съм благодарен, другите са помияри", казва Малката Мечка в интервю.

Реклама
Реклама
Реклама