Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7349141 www.bgdnes.bg

Адвокатът на Брайвик отрича той да е контактувал с терориста от Нова Зеландия

Адвокатът на Брайвик - Ойстейн Сторвик, заяви пред норвежко издание, че клиентът му има много ограничени контакти със заобикалящия го свят, така че е изключително малко вероятно по някакъв начин нападателят от Нова Зеландия да е успял да осъществи пряк контакт с него. 

Нападателят, който уби 49 души в атаки срещу джамии в новозеландския град Крайстчърч и който е австралиец, е публикувал преди това в Туитър расистки манифест. След това той е разпространил във Фейсбук и кадри на живо от нападението, предаде Франс прес. Полицията препоръча кадрите да не се гледат и да не се разпространяват, както и да бъдат премахнати от Фейсбук. Франс прес е успяла да свали видеото от атаката, преди деактивиране на акаунта, в който то било заредено.

Реклама

Австралийската телевизия Ей Би Си идентифицира нападателя като Брентън Тарант, предава БТА.

Манифестът на нападателя от Нова Зеландия напомня този, който публикува десният норвежки екстремист Андерш Брайвик през 2011 г. Той уби 77 души при две нападения в Осло и на остров Ютьоя, напомня Асошиейтед прес. Манифестът на Брайвик съдържаше 1500 страници и също беше качен онлайн малко преди Брайвик да извърши атаката, отбелязва шведският експерт по изследване на тероризма Магнус Рансторп. Той казва, че идеите в манифеста на нападателя от Нова Зеландия са до известна степен като тези в манифеста на Брайвик. От тях става ясно, че той се противопоставял на масовата имиграция. Нападателят от Нова Зеландия освен това твърдял, че е имал контакти със симпатизанти на Брайвик, допълва експертът. Новозеландският нападател твърдял, че след като бъде осъден, ще излезе от затвора след 27 години. Той се сравнявал и с Нелсън Мандела и казвал, че ще вземе Нобелова награда за мир.

Манифестът, който според Франс прес съдържа 73 страници, обяснява мотивите за атаката. Той е бил качен в акаунт в Туитър, открит на същото име и със същата профилна снимка, като на страницата във Фейсбук, на която беше качено видеото от атаката.

Манифестът се нарича "Голямата замяна". В него нападателят казва, че е искал да атакува мюсюлмани. Заглавието, както изглежда, е препратка към теза на френския писател Рено Камю за изчезването на европейските народи, "заменени", според него, от имигрантски неевропейски народи. Тезата става все по-популярна в крайнодесните среди.

Нападателят разказва, че е роден в Австралия в семейство със скромни доходи и че е на 28 години. Ключов момент в неговата радикализация е поражението на крайнодясната Марин Льо Пен на президентските избори във Франция преди две години и атаката с камион в Стокхолм, в която през април 2017 г. загинаха 5 души, сред които и момиче на 11 години.

Австралийският премиер Скот Морисън потвърди, че нападателят е австралиец.

В акаунта в Туитър, в който е качен манифестът, има и снимки на оръжия, върху които има надписи. След тези надписи на английски и на няколко други източноевропейски езици има имена на личности от военната история, сред които много европейци, сражавали се срещу османските сили през 15-и и 16-и век. На кадрите от нападението, качени във Фейсбук, се вижда как нападателят носи същите оръжия с надписите.

Това е поредният нарцистичен десен екстремист и терорист, който има изкривена представа за света, казва Рансторп.

Според австралийската телевизия Ей Би Си Брентън Тарант е работил като треньор по гимнастика в спортна зала в град Графтън в австралийския щат Нов Южен Уелс. Управителката на спортната зала Трейси Грей успяла да види кадрите на живо от атаката и разпознала на тях Тарант. Тя каза, че Брентън е работил там, след като завършил училище през 2009 г. През 2011 г. напуснал, за да пътува в Азия и Европа. Брентън бил много усърден треньор и работил по програма на залата за безплатни тренировки за деца. Грей допълва, че Брентън не е проявявал особен интерес към оръжията.

Тарант е посетил Европа, Източна и Югоизточна Азия. Бил в Пакистан и в Северна Корея.

Реклама
Реклама
Реклама