Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7349392 www.bgdnes.bg

Българи строят най-бързия болид

Ще фучи в младежката Формула 1 

Колата е изцяло ръчна изработка

Българи създават най-бързия болид в света!

Автомобилът ще е трети за екип от 40 студенти от Техническия университет в София, като той ще е част от най-престижното инженерно състезание за млади хора в света - младежката Формула 1.

Състезанието ще се проведе в края на юли на пистата Силвърстоун във Великобритания.

"Колата вдига до 190 км/ч, като скоростта може да се изменя в зависимост от пистата, на която се кара. За 3,9 секунди може да развие скорост от 0 до 100 км/ч", коментира пред "България Днес" 21-годишният Александър Попов.

Реклама

Той разкрива, че всяка година правят радикални иновации в структурата на автомобила.

"Първият болид тежеше 300 кг, вторият - 190 кг, а целта сега е третият да тежи 170 кг", казва той.

В момента колата е в сервиз, където продължава да се изгражда. Тя се изработва изцяло ръчно, като единствените купени части са амортисьорите, компютърът и двигателят.

"Аеродинамиката е по-добра, работим с едноцилиндров двигател на третия болид модел КТМ", казва Александър, който е част от единствения такъв отбор в България.

Заради иновативната кола студентите от Техническия университет са канени на много престижни състезания в Европа, но избрали студентската Формула, защото това е най-голямото състезание за студенти по цял свят.

Българският болид и екипът ни се явяват за трета поредна година на това състезание, за което се изисква много работа, за да се класират.

"Участват студенти буквално от цял свят. Класирането е много трудно. Одобрението за състезанията става чрез сложна точкова система. Влияят много фактори, сами трябва да си набавим спонсори, това дава точки. Трябва да изпратим всички документи и характеристика за колата, какво е подобрено от нея, защо е подобрено и т.н", допълва още Попов.

Реклама
Реклама
Реклама