Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7349451 www.bgdnes.bg

Дете твори икони, за да сбъдне мечтата си

Валерия събира пари за състезание в Кипър

Дете твори икони, за да сбъдне мечтата си. Малката Валерия иска да прославя България на състезания по художествена гимнастика. Предстои да покаже своите умения на първенство в Кипър и се надява, че ще успее да събере сумата от 600 лв. сама, с помощта на таланта и двете си ръце.

13-годишното момиче живее в Добрич, а родителите й никога не са я лишавали от нищо. Когато стане въпрос за по-голяма сума пари, които са й нужни за състезание извън България, те се затрудняват. Затова Валерия решава да вземе нещата в свои ръце и да не натоварва семейството си финансово.

Реклама

"Надявам се да успея да продам някоя и друга икона, за да помогна на мама и тате, за да могат спокойно да ме пуснат, без да се притесняват за паричките. Надявам се да успея и да отида на това състезание, без да се чувствам неудобно, че родителите ми въпреки трудния живот не ме лишават", споделя детето в "Страничката на Валерия" във фейсбук, където продава творбите си.

Сръчното момиче работи по техниката "декупаж". Валерия изрязва вече нарисувани икони и ги лепи върху дърво, като украсява рамките на духовните портрети. С техниката се запознава в интернет преди три години. Решава да експериментира у дома и нещата й се получават. С художествена гимнастика русокосото дете се занимава от шест години. За този период трупа в актива си много медали.

През 2018 година чрез продажба на икони Валерия Мюлер сбъдна мечтата си и участва в Международно състезание по художествена гимнастика във Виена, където спечели 2 златни медала. Преди това тя се бе захванала с друга благородна кауза. Отново чрез продажба на икони успя да събере част от парите, нужни за операция на своя връстница, която страда от детска церебрална парализа.

Валерия не проси, а се нуждае от приятелско рамо, за да сбъдне мечтата си, а именно заминаването й в Кипър. Състезанието ще се състои на 12 април, а сумата трябва да бъде събрана до края на март. Всеки, който желае, може да я подкрепи, като се обади на телефон 0887 702 957 - Веселина Цекова - отговорник на добрата кауза. Тя е част от екипа на Лео Кадели от платформата "Приятели, помагайте". Цената на една икона е 10 лв. с доставката.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама