Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7349525 www.bgdnes.bg

Данчето Христова трупа ветрила, Гуркова - пури

Популярни българи колекционери 

Фики събирал сутиени на фенки, жена му слага край 

Популярни българи крият впечатляващи колекции от предмети, които събират в продължение на години. От бельо до аксесоари кътат известните ни артисти, а "България Днес" наднича в част от тайните им светове, за да ви ги разкрием.

Стотици ветрила има в колекцията си естрадната певица Йорданка Христова. Любопитното е, че тя не ги държи по шкафовете да събират прах, а ги ползва в горещите дни, за да се разхлажда. Признава, че не знае точния им брой, но са стотици, тъй като купува и ги получава като подаръци от близо половин век.

Реклама

"Навремето ветрилата ми бяха aкcecoap, a сега са ми необходими в топлото време. Първото беше от Куба, след това откъде ли не - от Испания, Белгия, Мексико. Приятелите ми знаят слабостта и ми подаряват непрекъснато, имам и антики. Много са. Те са в почти всички цветове, имам големи, малки, на точки... Не съм ги броила", разказва Христова. Най-голямото й ветрило е от Япония и разперено достига дължина от 80 сантиметра. Най-малките са 8 пъти по-дребни на размер, но също вършат работа. Христова признава, че аксесоарите не са много скъпи, като най-много е броила 250 лева. Наскоро певицата участва в благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие, като безвъзмездно дари две ветрила, които бяха купени от бизнес дами. С аксесоара тя се появяваше дори и в шоуто "Като две капки вода", където беше част от журито.

Певецът Любо Киров е сред най-върлите фенове на сагата "Междузвездни войни". "Притежавам всички възможни играчки от поредицата, включително и някои колекционерски костюми, които са в тираж от 1000 броя за цял свят", признава Киров. Музикантът има цяла стая в къщата си, която е пълна със сувенири от касовата фантастична поредица на Джордж Лукас. От години Любо колекционира всичко, свързано с любимия си филм - фигурки на героите, монети и плакати. Притежава и яке с образите на любимите му Чубака, Йода, Хан Соло и Люк. Любо купил бутиковата дреха в чужбина, в специализиран магазин за маниаци на тема "Междузвездни войни".

Страстта на Наталия Гуркова е да колекционира маркови пури от цял свят. Най-красивата българка за 1998 г. се запалила по тютюневите бижута още като тийнейджърка. Изкусителката е събрала стотици пури от цял свят и най-вече от Куба. Хубавицата разполагала със свити папироси и от Доминиканската република, Хондурас, Никарагуа, Мексико и Колумбия. Слухове гласят, че единичната цена на някои от тях достига 1000 долара.

Младата и красива актриса Евелин Костова има любопитна страст. Тя събира... кецове. "Стойността на колекцията може да изхрани тричленно семейство за месец", шегува се ученичката на Стефан Данаилов, която изгря преди години в сериала "Къде е Маги?".

Естрадната звезда Росица Кирилова събира картички с животни. Национално популярната с любовта си към четириногите изпълнителка има колекция от около 600 изображения с животинки. Експонатите са събирани в продължение на 15 години, като паралелно певицата е натрупала и огромен отбор от плюшени играчки.

Реклама

Събирането на кукли е голямата страст на народната певица Янка Рупкина. Отнема й около половин век, за да попълни богатата си колекция. Има стотици от всички краища на света и е дала имена на всичките. Винаги когато излиза от вкъщи, взема кукла със себе си и по собствените й думи дори разговаря с нея. "Някой може да каже, че куклата няма душа и сърце, че нищо не разбира, но аз я приемам като живо същество. Всяко нещо си има цена в този живот, зависи кой как приема нещата", разказва Рупкина. Тя има Чебурашка, крокодила Гена и още няколко руски герои. До тях са Доли Партън, Чилига от Улан Батор и много други от цял свят. Има и кукла, наречена Ванга. Миниатюрната фигурка на седнало момиче в червена дреха е символ на българската пророчица като дете.

В светските среди се мълви, че Фики е горд притежател на най-любопитното хоби, което за съжаление оставя в миналото. В началото на кариерата си той събира сутиени на фенки. Девойки масово го замеряли с бельо по участия и той прибирал част от любовните трофеи.

С течение на времето тази негова страст отслабва, а и се намесва много сериозен фактор - съпругата му Гюлджан. Тя поставя безусловен край на колекцията и Фики се съгласява, че не е удобно да е семеен мъж, а да държи сутиените на чужди жени. Свидетели разказват, че е имало изяви в чалготеки, на които Фики буквално е преживявал сутиенено бомбардиране.

Реклама
Реклама
Реклама