Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7350405 www.bgdnes.bg

Димитър Маринов награди Мариус Куркински за постижения в театъра (Снимки)

Мариус Куркински е тазгодишният носител на наградата, учредена през 2018 г. от фондация „Проф. Крикор Азарян“, която се връчва за ярко постижение в театралното изкуство. Награждаването е част от инициативите, с които всяка година НДК отбелязва рождението на големия режисьор. Това съобщиха от пресцентъра на НДК.

Отличието беше връчено на сцената на театър Азарян лично от актьора Димитър Маринов, станал известен напоследък като част от актьорският състав на „Зелената книга“, който получи „Оскар“ за най-добър филм тази година. Маринов, както и Куркински, са сред учениците на проф. Азарян, които с обич и преклонение си спомнят за работата и безценните уроци, научени от него: „Благодаря ви за тази чест! Знам, че той все още ни гледа от втори балкон. Аз продадох вишневата си градина, взех си трите сестри – вяра надежда и любов и заминах, за да разбера, че не съм нищо повече от една чайка. Истината е, че аз отидох, за да го направя по моя начин. Защото той ми каза, че винаги трябва да имаме нашия начин в себе си“. Дълбоко развълнуван и трогнат, Мариус Куркински сподели: „След това, което чух от професора тази вечер и след изпълнението на тези големи актьори, които прекрасно играха, тук, в център на театъра, който носи името Азарян, аз нямам право да кажа нищо друго освен: „Професоре, смирено благодаря!“, и докато гледах представлението ми се прииска да се провикна: „Вярвам, Господи, помогни на неверието ни!“ Благодаря!“.

Реклама

Тази година освен връчването на наградата, публиката видя уникалният спектакъл „Чехов х 3“, създаден специално за 85-годишнината на режисьора. Заглавието е свързано със знаменитата трилогия по А.П.Чехов, която проф. Азарян успя да реализира, въпреки напредването на болестта си. Едни от най-обичаните съвременни български актьори пресъздадоха емоционални моменти от “Чайка” в Театър „Българска армия“, “Три сестри” в Младежки театър “Н.Бинев” и “Вишнева градина” в Народен театър “Иван Вазов“, по идея и реализация на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов.

Във фоайето на Театър Азарян пък е разположена изложба с плакати от постановки на Крикор Азарян през годините, писма от негови приятели, бележки от работата му по Чехов, както и прочутите 10 заповеди към учениците му.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама