Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7350981 www.bgdnes.bg

Премиерката Ардърн получила манифеста на нападателя 9 минути преди атаката

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн съобщи, че е получила манифеста на нападателя девет минути преди атаката в Крайстчърч и той не е съдържал никакви индикации за мястото, на което ще бъде извършен атентата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Общо нападателят е изпратил манифеста си на трийсетина души, добави Ардърн.

Жертвите на нападението срещу джамии в Крайстчърч са на възраст от 3 до 77 години, показва неокончателен списък на загиналите, изготвен от семействата. Засега властите не са разкрили самоличността на загиналите, но списъкът включва 48 имена. При атентата, извършен от екстремиста Брентън Тарант, загинаха 50 души.

Реклама

Премиерът Ардърн повтори обещанието си, че законите за притежание на оръжие ще бъдат променени, предаде Асошиейтед прес. Правителството ще обсъди новата политика утре, добави тя.

Нова Зеландия налага по-малко ограничения над притежанието на пушки от други страни. По-строг контрол се осъществява над притежанието на пистолети.

Новозеландските власти започват още тази нощ да предават телата на загиналите на роднините им. Очаква се всички тела да бъдат предадени до сряда, съобщи премиерката, цитирана от ДПА. Кметицата на Крайстчърч Лиан Далзиер вече съобщи, че местните власти работят по подготвянето на места за погребението им, за да може то да бъде извършено възможно най-бързо, в съответствие с каноните на исляма.

Служителите на Фейсбук са премахнали за едно денонощие над 1,5 милиона записи на атентата в Крайстчърч. 80 на сто от тях са били премахнати още по време на ъплоадването, добави говорителка на компанията, цитирана от ТАСС.

Акаунтите на извършителя на нападението във Фейсбук и Инстаграм са блокирани, а служителите на компанията премахват и съобщенията на лицата, които изразяват подкрепа за действията му, подчерта говорителката.

Междувременно броят на жертвите на нападението срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч достигна 50, след като полицията откри още едно тяло в една от джамиите, предадоха Ройтерс и ДПА.

Реклама

Ранените са също 50, от тях 36 остават в болницата. Двама души са в критично състояние.

48-годишният Абдул Азиз, роден в Афганистан, е успял да спаси живота на мнозина, прогонвайки нападателя от джамията Линууд, съобщава Асошиейтед прес. Азиз нападнал Брентън Тарант с това, което имал под ръка - машина за кредитни карти, с която замерил нападателя. След като хвърлил по него и собствения му празен пистолет, разбивайки предното стъкло, нападателят се уплашил достатъчно, за да напусне мястото на нападението. По-късно той бил спрян от новозеландски полицаи.

Тарант вече бил отнел живота на 42 души в друга джамия, преди да нападне Линууд, където преди намесата на Азиз загиват седем души. Един човек почина по-късно в болницата.

Азиз е напуснал родината си като млад и е живял над 25 години в Австралия, преди да се премести в Нова Зеландия преди две години.

Турският президент Реджеп Ердоган показа запис от нападението срещу джамиите на митинг и определи атаката като посегателство срещу "нашата страна, нашия народ и мен самия". Той подчерта, че страните по цял свят, особено западните, трябва да попречат на възхода на ислямофобията.

Ердоган добави, че нападателят е отправил заплахи към мюсюлманите от турски произход. Тарант е посетил два пъти Турция и е заявил, че турците нямат място в Европа, добави президентът, уверявайки, че властите разследват посещенията му и хората, с които се е срещал, отбелязва Ройтерс.

"Не искаме да видим отново конфликт между кръста и полумесеца", подчерта Ердоган на митинга.

Лидери от цял свят изразиха тъгата и възмущението си от нападението срещу джамиите, припомня Ройтерс.

Реклама
Реклама
Реклама