Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7351458 www.bgdnes.bg

Свещеници на разпит за масовия килър Тарант

Разследват австралиеца дали е вербувал българи

Австралиецът, който разстрелва 50 души в Нова Зеландия, се надъхвал из нашите манастири

На разпит в полицията ще бъдат извикани свещеници от няколко български манастира, за които са събрани данни, че са посетени от масовия убиец Брентън Тарант, докато обикалял у нас. Това разкриват пред "България Днес" източници от полицията. Целта на разпитите е да бъдат установени всички контакти и намерения на Тарант на наша територия. Спецченгетата щели да търсят данни дали австралиецът е вербувал българи за каузата си и дали по някакъв начин е свързан с тероризъм у нас.

Реклама

Младежът откри огън по време на петъчната молитва в джамията „Масджид Ал Нур“ в центъра на Крайстчърч в Нова Зеландия. Убити са на място 41 богомолци. Втората терористична атака е насочена към друга джамия в едно предградие, където са убити още седем души. Ранените са десетки.

Според данни на службите терористът е регистриран у нас на 9 ноември миналата година. Каца в София с полет от Дубай. На летището наема автомобил, с който още на следващия ден тръгва из цяла България. Под прикритието на обикновен турист той посещава десетки исторически обекти, обяснявайки, че желае да проучи миналото ни. Интересува се главно от битките между християни и Османската империя.

28-годишният стрелец черпи информация от книгата на Жорж Кастелан "История на Балканите XІV- ХХ", признава самият той в манифест с обем от 73 страници, публикуван часове преди атаката в Нова Зеландия. Акцентът в нея е върху действията на Османската империя срещу страните, които е завладяла, и впоследствие нейната религиозна и административна политика.

Криминалистите разкриват, че по време на обиколката си у нас Брентън Тарант посещава Габрово и намиращия се в района Батошевски манастир. Засечен е край Велико Търново. Там той е привлечен вероятно от Къпиновския манастир, разкриват от полицията. Сред набелязаните за посещение религиозни обекти от килъра са още Бачковският и Дряновският манастир, твърдят разследващи. Проверява се всяка стъпка на Брентън Тарант, направена у нас. Проверяват се данни от банкови карти, телефонни обаждания и всеки човек, с когото австралиецът влиза в контакт. Според главния прокурор Сотир Цацаров засега няма данни Тарант да е извършвал терористична дейност на наша територия, но предстои разследването да установи със сигурност дали пътуването му у нас има друга цел освен туризъм.

По време на обиколката си Брентън Тарант посещава Плевен. Любопитството му е привлечено от един от най-въздействащите музеи на Балканите, посветени на Руско-турската освободителна война - панорамата "Плевенска епопея 1877 г." Четири зали пресъздават атмосферата по време на ожесточените боеве за освобождението на България.

Реклама

Стрелецът от Крайстчърч посещава у нас градове, наситени с исторически обекти, свързани с борбата на българския народ срещу османското владичество. Брентън Тарант посещава Казанлък, Пловдив, Асеновград, Банско, Благоевград, Перник.

По данни на полицията австралиецът напуска България отново през София на 15 ноември. Преди да отпътува, той нощува в столичен хотел, който се намира на метри от сградата на ГДБОП. На другия ден отлита към Букурещ. От там наема кола, с която стига до Унгария.

Събрани са данни, че Тарант е бил на Балканите и през 2016 година. През декември е засечен в Сърбия, в която влязъл с автобус от Черна гора. Тогава австралиецът посещава Босна и Херцеговина и Хърватия.

През 2016 година Тарант е засечен два пъти и в Атина. През ноември преминава транзит, пътувайки от Кайро до Букурещ. Засечен е и през декември, когато слиза от самолета и прекарва две седмици в Гърция.

Два пъти пътува в Турция през 2016 г. През 2017 г. е регистриран във Франция, Испания и Португалия. Висш правителствен източник потвърждава пред "Съндей Телеграф", че има данни за Тарант да се е намирал на територията на Великобритания през 2017 година, оставайки "за няколко седмици".

Събраните данни от полицията сочат, че австралиецът започва обиколката си из Европа през 2010 г., когато баща му издъхва от рак. Двадесетгодишният тогава Тарант използва цялото си наследство, за да финансира своите пътувания. За последните четири години той рядко се прибира в Австралия. В родината си той никога не е бил подозиран за тероризъм или престъпно поведение, има само няколко глоби от пътни нарушения. Имал е лиценз за огнестрелни оръжия, издаден през декември 2017 г., притежавал две пушки, разкрива говорителят на австралийската федерална полиция.

Джон Терориста осъден

На 2 години и половина затвор окончателно бе осъден у нас Иван Захариев, станал известен като Джон Терориста. Младежът е български и австралийски гражданин, роден е в град Ханой, Виетнам.

Захариев бе задържан при спецакция на полицията на 20 септември 2016 г. Изправен бе пред съда и признат за виновен, че у нас се е подготвял да се включи във въоръжена терористична групировка в Сирия и да участва в бойните действия срещу армията на Башар ал Асад. В съда бяха представени доказателства, че младежът е посетил Сирия през 2013 година, където е обучаван да борави с автомат "Калашников".

Реклама
Реклама
Реклама