Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7351503 www.bgdnes.bg

Директорът на резерват „Сребърна“ Елена Илиева: Имаме ново потомство уникални пеликанчета

Екопътеки, вишки, беседки и дори барбекю очакват гостите ни

Коя е тя

Елена Илиева е дългогодишен директор на музея към уникалния в цяла Европа биорезерват „Сребърна“ край Силистра. Под нейно ръководство са осъществени редица проекти по запазване и развитие на околната среда, както и модерни системи за наблюдение на розовите пеликани.

- Г-жо Илиева, завърна ли се вече колонията от пеликани в резерват „Сребърна“?

Реклама

- Пеликаните са нашата главна атракция и гордост и за нас е радост, че през последните няколко години те идват все по-рано и по-рано. През тази година първите няколко двойки долетяха още в началото на февруари и за голямо удивление и щастие те снесоха много рано и вече са се излюпили първите малки пеликанчета. Мога официално да поканя гостите да заповядат и да се любуват на красивата гледка, както и на яркочервените и оранжеви клюнове на онези пеликани, които са все още в процес на мътене. Така че имаме новина - гордеем се с ново потомство малки пеликанчета. До началото на април ще се излюпят още много.

- Какви други редки екземпляри очаквате?

- Заедно с розовите пеликани вече започнаха да идват и рибарките. Тепърва ще долетят чаплите, които чакаме докъм средата на април. Те са най-малко шест вида. Също скоро трябва да пристигнат и двата вида корморани - малък и голям, различните видове патици, гъски. До седмица-две езерото ще закипи от живот. Но да не забравяме, че освен водоплаващите има и огромно разнообразие от пойни птици като сойки, червеношийки, авлиги и ред други. Те придават един изключително цветен колорит както за окото, така и за ухото.

- Кога официално откривате сезона?

- От 1 април, като, разбира се, нашите врати са винаги отворени. Пеликаните са огромни и се виждат отдалече дори и с невъоръжено око, което само по себе си е едно уникално изживяване. Все пак ние предлагаме и уреди. На разположение на гостите винаги има бинокли, далекогледи и, разбира се, нашата голяма атракция - системата за видеонаблюдение.

- Какво представлява това видеонаблюдение?

- Камерите от системата са в непосредствена близост до гнездата на пеликаните, като картината, която излъчват, е с много добро качество. Те се захранват от слънчеви батерии и са абсолютно безвредни за птиците. Гостите идват в музея, настаняват се удобно пред големия екран във фоайето и се потапят в света на тези чудни птици. Вие все едно сте на една ръка разстояние и виждате как големите хранят малките пеликанчета, как ги обгрижват, как ги учат да ловуват, плуват, въобще, без да е пресилено, хората стават част от това уникално царство. Всичко е толкова живо, че някои от малките ни посетители дори започват да имитират птиците.

Реклама

- Има ли възможност гостите на резервата да го обиколят и да се слеят с природата?

- Разбира се. Около целия резерват е обособена екопътека, осеяна с пейки, вишки, беседки, а на една от тях дори има изработено барбекю. Има и екотоалетни за максимален комфорт на посетителите, както и окосени поляни за игра. Всичко това дава възможност на хора от всякаква възраст да си правят пикници, а децата да могат да играят на воля сред чистотата на природата.

- Пазят ли гостите резервата?

- Определено! Прави ми впечатление, че прибират всички боклуци, оправят обособените места, където се разполагат, въобще много съм щастлива, че има култура на почитане на природните ни богатства. Поне това е моето впечатление от този край на страната. Освен това и ние, както и инициативни комитети от местната общност непрестанно се грижим за здравето и красотата на природата, която винаги ни се отблагодарява.

- Пред какви проблеми от екологично естество сте изправени?

- Смея да твърдя, че нямаме сериозни проблеми и надявам се и за в бъдеще да е така. Въпреки всичко високите технологии и начините, по-които те се поддържат, оказват пряко влияние върху птиците. Става дума за всички антени за мобилни и прочие връзки. Общата територия на резервата, включително с буферната зона, е 9000 дка. Извън тази територия, все пак сме в Добруджа, всички земи са земеделски. Това означава торене, химикали, пропиващи се в подпочвените води и косвено влияещи на екосистемата. Но тъй като от две години насам „Сребърна“ е обявена официално за биосферен парк, всеки подстъп за каквато и да е дейност за щастие е съобразена с този факт. Тоест на този етап нямаме критични ситуации на замърсяване.

- Какво е „Сребърна“ за България, Европа, света?

- „Сребърна“ е райско място не само за флората и фауната, но и за човека. Вярвам, че всички заедно ще съумеем да запазим това уникално късче от земята. За да могат не само птиците и хората, а и светът да му се радва. Както знаете, „Сребърна“ е под егидата на ЮНЕСКО, като тук идват хора отвсякъде - Япония, Сингапур, Америка, цяла Европа. Това не е само наше национално богатство, гордост и придобивка, а на целия свят.

Реклама
Реклама
Реклама