Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7351553 www.bgdnes.bg

Звездата с "Оскар" Димитър Маринов: Израснах с Лили!

 Специално за "България Днес":

Семейството на Янчо Таков ни взе къщата

"Аз израснах с Лили Иванова! И тя няма нищо общо с това, което се е случило с жилището ми на "Оборище" 33. Лили дойде там, когато аз излязох от къщата. Общото го имат хората, които ни взеха жилището - семейството на Янчо Таков. Тя дойде да живее при тях, а впоследствие получи апартамента." Това сподели големият актьор Димитър Маринов пред "България Днес". Актьорът, носител на "Оскар", си спомня, че певицата купила въздуха над къщата им, за да си вдигне апартамент.

"През 1976 г. дойде у нас и помоли майка ми да се подпише под финалните документи, доказващи, че певицата е новият собственик. Тя поиска разрешение от осиновителката ми, а по-късно ни покани на гости. С майка ми отидохме, беше много вълнуващо, носталгично", сподели Маринов. За него примата и досега остава кралицата на българската естрада.

Реклама

"Има и други уникални изпълнителки, но през годините разбрах едно нещо - не е важно как точно пееш, а защо пееш. Лили винаги е била жената, която знае защо пее. Затова и досега продължава да го прави. За нейната 80-годишнина й пожелавам още 80 да направи. И друго искам да й кажа - да намери онази, следващата Лили Иванова, и да й предаде не само музиката, но и сърцето си. Тя го може", каза развълнувано Маринов.

За 54-годишния ни актьор гостуването у нас е като сбъднат сън, макар жълтата преса да не подмина и неговото минало. "Ха-ха-ха, разбрах днес, че съм бил гадже с жената на Асен Блатечки. Казаха ми го. За съжаление, аз не знам коя е тя. Вярно е, че навремето бях с много гаджета, събирал съм се, разделял съм се, но не помня Катерина да е имало", смее се Маринов, който бе забъркан като голяма предишна любов на жената, от която Асен Блатечки има дъщеря.

"Не че не уважавам жълтата преса, напротив. Понякога тя е мерило. Но трябва поне новината им да е вярна. Иначе съгласен съм, че дори и най-негативното, което може да се напише за известен човек, го държи в релсите. Защото има една приказка: "Няма дим без огън". Както казва и един мой приятел в САЩ журналист: "Абе, не е важно какво ти ще кажеш, важното е какво ние ще напишем", смее се Маринов.

Актьорът каза още, че филмът "Зелената книга" е успешен, защото показва загубеното усещане за любов, когато правиш нещо с огромна вяра. "Това е и причината да видя толкова много хора със сълзи в очите, след като го гледаха", коментира Маринов. "Когато човек е щастлив, той е глупав. Което е важно за мен - не да съм щастлив, а да съм доволен от това, което съм постигнал и където съм. Страданието, мъката е носителят, това е енергията, двигателят на раждане на изкуството. Много хора казват: "Абе, много ви е тъжно българското изкуство, все се пее за смърт, за изоставяне. Да, това е нашият народ и в САЩ това на мене много ми помага", разказа ни още Маринов.

54-годишният актьор е изключително доволен и от срещата си в НАТФИЗ. "Невероятно следващо поколение. Това казах и на колегите си: "Внимавайте, тежък валяк ще ви гази". Видях една енергия, умни, интелигентни хора, друго поколение. Не нашето междинното, а това, което носи новото, различното. Искам да кажа на преподавателите на тези деца: "Дайте им път, недейте да ги задържате. Нека опитват сами, да грешат, не ги смазвайте с критика, негативизъм или че нещо няма да се получи. Можете само да им дадете мъдрост, опит, но и да им дадете път", сподели Димитър.

По повод семейството си и кога ще го доведе у нас, Маринов заяви: "Искам да поотраснат момчетата ми, за да имат спомени от България. Искам първата им тръпка да е вярната - като слязат от самолета, да им кажа: "Това е моята и вашата родина". И да го запомнят.

Чудо! Живее в дома на астрален близнак

Най-голямото чудо, което се случило на Димитър Маринов, било в началото на живота му в САЩ. За да припечели нещо, той свирил на цигулка до централния фонтан в Ноксвил. Забелязва го телевизионен екип от местния канал. Интервюират го с помощта на преводач от немски език. Става ясно, че Маринов е първият музикант, който опъва струни на пъпа на града. На следващия ден го прибира християнско семейство, което го е видяло по новините. Случайност или Божие провидение, се питат всички по-късно. Защото, докато отговаря на въпросите за получаване на имигрантски статус като политически бежанец, Димитър споделя с "американската си майка" Пеги, че е роден на 6 октомври 1964-а. Жената припада. Точно на същата дата тя е дала живот на своето момче Майкъл, което по-късно загива в катастрофа с мотор. Семейството решава да осинови частично Димитър и след 6 месеца той получава зелената си карта. На втория етаж в къщата съпрузите отключват за пръв път след смъртта на сина си неговата стая. На стената висял същият плакат от легендарния концерт на "Куин" в Будапеща, какъвто имал Димитър в София. Първата кола на починалия син била същата като любимата на Маринов - фолксваген костенурка.

Реклама
Реклама
Реклама