Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7351574 www.bgdnes.bg

Георги Димитров с незаконен син

Комунистическият вожд вее извънбрачен байрак

Съдебният лекар Михаил Милев: Съгрешил е със съпругата на свой партиен съратник!

Героят от Лайпцигския процес, генералният секретар на Коминтерна, Вожда и Учителя на българския народ е имал извънбрачен син, при това не от коя да е жена, а от съпругата на свой съратник и приятел, научи "България Днес".

Реклама

За слуха, който се носи от години, потвърди и дългогодишният съдебен лекар от Перник - д-р Михаил Милев.

Като млад доктор той започва работа в болницата в Перник и бързо си създава приятелски кръг. Всички редовно отсядали в ресторант "Балкан" на раздумка.

"Една от изявените личности между нас беше бай Симе Беловодски, който работеше в завод "Кристал" и беше много контактен човек", разказва Милев.

На една от най-интересните сбирки Беловодски разказал на компанията, че Димитров посещавал често баща му на село във връзка с революционна дейност. Давал му да разнася бюлетини и други материали в съседните села на Перник, а вождът го чакал да се върне обратно вкъщи. Правело впечатление, че бай Симе визуално много приличал на Димитров - имал валчесто лице, а в двете страни на челно-теменната си област бил оплешивял.

Малко по-късно, когато Георги Димитров се завръща в родината през 1945 г. след дълга емиграция, въпреки големите проблеми, които има, не пропуска да посети приятеля и сина му, вече израснал младеж. Дори предлага да го изпрати на отговорна работа в Белград, където да контролира доставката на български стоки за Югославия.

Реклама

"Като разказваше всичко това, бай Симе се смееше весело и подхвърляше: "Нали казват, че съм син на Димитров". Казваше го с гордост и радост, а го знаеха всички в нашия кръг", разказва Милев.

Един ден в началото на 80-те бай Симе дошъл при доктора силно разтревожен. Оплакал се, че има мравучкане, изтръпване на крайниците, слабост, затруднено ходене.

"Аз, като имах предвид, че Димитров е страдал от захарен диабет, се сетих, че може би бай Симе е наследствено обременен, и го изпратих в лабораторията за изследване на кръвна захар", казва Милев.

Резултатът показал, че пациентът наистина боледува от диабет - възрастов диабет, от какъвто страдал и Димитров.

"Не само това, но и други факти за мен и хората около мен водят до извода, че той е син на Георги Димитров", категоричен е докторът.

Дълги години съдебният специалист работи в чужбина, а се връща у нас през 2014 г. Дотогава е загубил връзка с бай Симе. Когато се връща и посещава дома му, вижда некролог, че той е починал на 72-годишна възраст. Синът на бай Симе - Валентин, също бил починал на 56 години. "И той от некролога външно много приличаше на Димитров, сигурен съм в това", категоричен е Милев.

Известно е, че вождът и учител на българския народ е имал два брака. Първият е със сръбкинята Люба Ивошевич, която умира 1933 г., като се хвърля от последния етаж на санаториум край Москва. От този брак нямат деца. Вторият е с чешката еврейка Роза Юлиевна Флайшман. С нея Димитров има син - Димитър, който по официални данни умира от дифтерит на 7-годишна възраст в Москва.

Димитров страдал много по загубения си син и затова с жена му решили да осиновят дете, което да запълни празнината в сърцата им. С Роза осиновяват Бойко Димитров - син на убити партизани от Плевен. Грижат се с голяма любов за момчето. То завършва висше образование в Москва, а по-късно става известен български политик и дипломат.

Според историци напълно е възможно Димитров да е имал извънбрачен син, роден през 1919 г. в пернишкото село Бела вода, което сега е квартал. Тази история се коментира от години сред местните хора, но по обясними причини поради страх от репресии никой публично не говори за нея. Самият Милев е изключително интересен човек. Той работи дълги години като съдебен лекар в Триполи по времето на режима на Муамар Кадафи. С днешна дата е пенсионер и живее в Перник.

Режисьорката Нушка Григорова, момичето, седяло върху крака на вожда:

Не ми се вярва!

"Не ми се вярва другарят Георги Димитров да е прегрешил с извънбрачна връзка. Това е невъзможно, той обичаше жена си, и двете си жени", отсече дългогодишната режисьорка на БНТ Нушка Григорова. Тя още си спомня за срещите си в скута на Димитров, когато му рецитирала стихотворение. "Рецитирах пред него "Цял народ те слави, чичко Димитров", а той от радост ме взе на ръце. Цял концерт си говорихме", спомня си 82-годишната режисьорка, която е в приятелския кръг и на жената на Димитров - Роза Флайшман.

Реклама
Реклама
Реклама