Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/7351895 www.bgdnes.bg

Сексигри на Теди Москов в Сатирата

Христо Гърбов в новия спектакъл на режисьора "Тъпи ентусиасти"

23 години след последния епизод на телевизионното шоу „Улицата“ режисьорът Теди Москов отново работи с един от любимите си актьори - Христо Гърбов. На резултата публиката ще може да се наслади след няколко дни в Сатиричния театър „Алеко Константинов“ в новия спектакъл „Тъпи ентусиасти“.

Текстът е дело на тандема Теди Москов - Симон Шварц. И тук, както в „Редки тъпанари“, двамата се смеят на глупостта и дребните мечти. Новата история на Москов и Шварц се случва в Балкан карашък - градче, населено с четири общности: българска, арменска, еврейска и турска. Ромската липсва - сега ще видим какво се случва, когато я няма. Христо Гърбов е един от местните духовни пастири - родолюбецът поп Крумуртаг. Арменският поп Арарат в ролята - Кирил Бояджиев, също е голям родолюбец, Синджир ходжа, в ролята Симеон Гълъбов, не остава по-назад в родолюбието, а равинът, наречен Равин в ролята - Роберт Янакиев, е родолюбец, та родолюбец. Обладани от комедиен патриотизъм, водачите на четирите общности влизат в надпревара кой ще направи най-много деца в своя етнос. Кметът издава заповед за задължително сношение веднъж седмично - но деца не се появяват.

Реклама

"Мъжете са девствени и непохватни, а с жените, останали по тия места, не бихте искали да флиртувате. Как да излезем от тази ситуация, питат авторите. Не се получава, а има толкова самотни жени в Балкан карашък - първа самотна жена - в ролята Маргарита Хлебарова, втора още по-самотна жена - Мирослава Върбанова, трета най-самотна жена - Стефания Колева, освен тях - Тапухи Тапухян и самотна радиоводеща в местния клон на радио "Ереван" - в ролята Добрина Гецова, психоложка и изключително самотна сексконсултантка - в ролите Йорданка Стефанова и Анна-Мария, плюс удивително самотна поетеса - в ролята Добрина Гецова. И в тази постановка Теди Москов изоставя предпочитания досега стил на бароково струпване на сценични анекдоти, възбуждащи смях заради уголемяването или умаляването на лични и социални дефекти, при което подигравката си служи с каквото й попадне - карикатура, фолклор, мит, приказност.

Теди Москов:

С Гърбов работата е удоволствие!

- Г-н Москов, разбрахме, че отново ще работите с Христо Гърбов. Защо всеки актьор желае да работи с вас?

- Ха-ха, да, Христо е изключителен актьор и работата с него е удоволствие. Иначе не всеки актьор иска да работи с мен, а само тези, на които харесва стилът ми.

- Има ли такива, с които вие не бихте работили? И театри, в които не бихте поставили ваша постановка?

- Това се разбира по време на репетиции. Не бих работил отново в Щутгарт, в Бохум и в Бремен. Бих добавил и Пловдив към този списък. За всеки театър причините са различни. Ще споделя само тази за Бохум - там стана катастрофата ми преди години, когато ме блъсна автомобил.

- Носят се легенди за вашия характер. Какво най-често може да ви накара да се разпсувате?

Реклама

- "Легенда" по принцип означава "неистина" или непроверена истина. А псувнята е безобиден начин да се въздържиш от физическо насилие.

- От кога иронията присъства в начина ви на общуване?

- Като дете роднините ме питали: Какъв искаш да станеш, като пораснеш? Отговорил съм: "Просяк". Та така и до сега, обичам иронията откак се помня.

Реклама
Реклама
Реклама