Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7352711 www.bgdnes.bg

Алпиецът Алберт Попов: Показах повече, отколкото очаквах

Имам нужда от опит, постоянство и стабилност

Вероятно ще почивам малко по-дълго

Ще карам след седмица в Банско

Алберт Попов приключи международния сезон в алпийските ски с 23-о място в слалома от финалите на Световната купа. Точно на тази позиция той приключи в класирането за малкия кристален глобус в дисциплината.

21-годишният талант показа своите качества на слаломите в Шладминг (6-и) и Кицбюел (9-и). Специално за читателите на "България Днес" Попов сподели как е протекъл сезонът през неговия поглед.

Реклама

- Алберт, ще имате ли още стартове до края на сезона?

- Остават само държавните шампионати. Те са между 25-и и 28-и в Банско. След това казвам край на сезона.

- Останахте 23-и в Солдеу за финалите на Световната купа. Доволен ли сте от представянето?

- Винаги има възходи и спадове. Не бих казал, че съм карал грешно. Терените се променят. Беше 20 градуса. Не се оправдавам, но в нашия спорт винаги се борим с природата. Всичко се случва. Не беше моят ден. Не се получи. Няма какво да го мисля. Продължавам напред.

- За сметка на това през сезона направихте няколко исторически спускания. Как бихте обобщили състезателната година?

- Показах повече, отколкото съм очаквал самият аз. Мога само да се усмихвам и радвам от показаното. Резултатите помогнаха да израсна в ските. Това ще ме развие доста занапред.

- След вас в класирането за световната купа са големи имена като Лизару, Дигрубер и Хорошилов. Представяхте ли си, че ще успеете да ги задминете преди старта на сезона?

Реклама

- Това са имена, с които съм израснал. Гледал съм ги по телевизията. Мечтаех да карам до тях. През настоящия сезон напаснахме всичко. От катастрофата минаха три състезателни години. Сега се готвехме по различна програма. Не трупахме толкова маса, колкото самите мускули да са бързи. Надградихме много и резултатите дойдоха.

- Какво трябва да добавите като качества, за да сте още по-конкурентен догодина?

- Опит, постоянство, да бъда още по-стабилен. Да карам на различни терени и да превключвам. На лед ми е доста комфортно. Там направих най-добрите резултати, но всяко едно състезание е при различни условия. Трябва да се напасна и на останалите терени.

- Ще обърнете ли допълнително внимание и на гигантския слалом?

- Не съм го оставял изобщо. Гигантския го тренирам точно толкова, колкото и слалома. Доста често при скиорите едната дисциплина тръгва първа, а другата наваксва. Не се притеснявам. Миналия сезон гигантският слалом беше по-силен. Нищо чудно догодина да имам влизания и в двете дисциплини.

- Колко време ще си дадете за почивка и кога започвате подготовката за следващия сезон?

- Очакваме да минат и последните състезания. Обсъждаме дали да не починем една идея по-дълго, защото сезонът беше доста дълъг, за да има повече свежест. Състезателният период е около пет месеца, подготвителният е към четири. Ще седнем с целия екип, за да измислим програмата.

Оценка седем по шестобалната

Дългогодишният отговорник за алпийското направление в Българската ски федерация Иван Каневчев писа седмица по шестобалната система на Алберт Попов за изминалия сезон.

"Представи се страхотно, макар че той не беше доволен от последния старт в Солдеу - обясни за "България Днес" Каневчев. - От времето на Попангелов не сме имали подобни успехи. Все още няма достатъчно опит. Когато направи 100 старта за Световната купа, ще бъде съвсем различен и ще разгърне пълния потенциал. Дълги години ще бъде успешен."

Каневчев смята, че другите двама топалпийци на България Камен Златков и Йоан Тодоров също ще се развият положително.

"Камен реализира част от своите възможности. Той реално е в Топ 40 - добави Каневчев. - Йоан Тодоров направи няколко хубави манша. Той изостана от другите двама заради контузиите, които имаше."

Реклама
Реклама
Реклама