Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7352742 www.bgdnes.bg

Крокодили и пирани бягат от Петър Стойчев

Какво е да плуваш часове наред във води, гъмжащи от крокодили и хищни пирани? Нищо работа, ако питате Петър Стойчев.

Българската гордост в плуването е цели 11 пъти носител на световната купа по маратон и е порил вълните на Амазонка, Ориноко и куп други реки, в които човек го дебнат смъртоносни опасности.

Реклама

Стойчев стана световен шампион по ледено плуване, като успя да защити титлата си в кралската дистанция 1000 м от 2017 г., която спечели навръх Богоявление в Бургхаузен, Германия. Българинът бе най-добър в ледените води на Семьоновское езеро в северния руски град Мурманск.

Стойчев постигна убедително победата за 12 минути и 10 секунди, побеждавайки с пет секунди собствения си рекорд.

Край Мурманск водата бе точно нула градуса, а домакините бяха изрязали леда по мерките на плувен басейн. Никой, разбира се, не каза с какво са загрявали състезателите и дали е било по руски обичай, но е важно, че няма удавили се.

За Стойчев екстремните води не са нещо необичайно, па били и тропически. В големите, мътни, бавнотечащи реки той е като у дома си. А древни влечуги и риби изобщо не го притесняват.

"Нали се казва, че който го е страх от мечки, не ходи в гората, при нас е същото - който го е страх от крокодили, не плува маратон - смее се българската гордост във водния спорт. - Никога не съм имал или да съм бил свидетел на инцидент. Около състезателите има екипи с лодки, които внимават за хищници и ако стане нещо, имат готовност. Освен това се избират участъци от реките, които се обезопасяват предварително."

Реклама

Минута преднина при минус 11 градуса

В края на миналата година Петър Стойчев спечели първото в историята състезание по плуване в ледените води на Антарктида.

В конкуренцията на 15 плувци от девет държави българинът стана шампион с близо минута преднина пред останалите.

Ледените води не са непознати за Стойчев и преди това. Преди три години той стана шампион в смразяващите условия на Тюмен (Русия). Условията и тогава бяха зловещи за човешки същества, като температурата на водата бе отново нула градуса, а на въздуха само минус 11.

Рекорд на Ламанша

Славният ни плувец Петър Стойчев е и сред рекордьорите за преплуване на Ламанша между Франция и Англия през лятото на 2007 г.

Разстоянието е измерено на 38,43 километра, а българинът го преодолява за 6 часа, 57 минути и 50 секунди.

Любопитна, но и плашеща случка съпътства шампиона, за която той разбира едва когато бърше с хавлията водата от канала от тялото си. В един момент е имало опасност пътят му да се пресече с този на търговски кораб и да бъде сгазен в морето. От екипа на съпровождащата го лодка положили всички усилия инцидентът да бъде избегнат и му казали за него чак на сушата.

Служебен министър на спорта

Роденият в Момчилград спортист бе и министър на спорта в служебното правителство на Марин Райков, назначено през 2013 г. от тогавашния президент Росен Плевнелиев. Което бе изненадващо по онова време.

Стойчев наследи на поста от Свилен Нейков, който е бивш гребец, треньор и съпруг на олимпийската ни шампионка Румяна Нейкова.

Когато обявиха, че Стойчев ще се настани в най-големия кабинет в сградата на бившето БСФС, се разнесе слухът, че спира със спортната си кариера, най-малкото защото няма да има време да тренира, но след министерстването водите отново го повлякоха.

Реклама
Реклама
Реклама