Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7353358 www.bgdnes.bg

Стопаните от Болярово 8 месеца по-късно: Няма чума, животните са живи

Съдът отмени глобата за недопускане на умъртвяване на овцете им 

"Възможно е изобщо да не е имало чума. Всичките ни животни са живи и създават поколения - имаме 191 овце и 101 новородени. Двете овце, от които бяха взети проби и ни казаха, че са положителни, са добре и нямат признаци да са болни. Двете имат общо 3 агнета".

Това заявиха стопаните Ани и Тодор от странджанското градче Болярово. През лятото миналата година там беше обявено огнище на чума, а от Българската агенция по безопасност на храните (бАБХ) издадоха заповед за избиването на стадото. Стопаните с подкрепата на съмишленици бранеха животните си и ветеринари не бяха допуснати в обора.

Реклама

Осем месеца по-късно Ани и Тодор са категорични - нямат умрели и болни животни. Въпреки това тяхната ферма е заличена от регистрите и все едно не съществува. Имат и забрана да продават месо и мляко.

"Трудно ни е. Оцеляваме единствено с пенсията на свекъра ми, защото мъжът ми не работи. Все още има добри хора, които ни превеждат дарения по сметката. Помагат ни също с фураж и бали. Но сме на голяма загуба", признава с тъга Ани. Тя добавя, че от агенцията по храните не са дошли да вземат нови проби, а в същото време стадото се плоди. Според нея всички институции са против тях.

Междувременно районният съд в Елхово отмени глобата от 1900 лв. за стопаните от Болярово, защото не позволиха на ветеринари да влязат във фермата им. Санкцията бе наложена от БАБХ - Ямбол. На 2 април има ново дело, на което Ани и Тодор ще си търсят правата. Те ще искат да им се изплати субсидията за 2018 г.

Директорът на БАБХ – Ямбол, д-р Николай Георгиев коментира, че овцете вероятно са изградили имунитет към чумата, но това не означава, че не са били болни. Той бе категоричен, че ограниченията към фермата остават и тя ще продължи да бъде затворена.

Баба Дора не спаси стадото си 

Баба Дора от ямболското село Шарково стана символ на борбата срещу умъртвяването на животни в Странджа. Въпреки широкия отзвук и сълзите й, които трогнаха цяла България, тя не успя да спаси стадото си и то беше евтаназирано.

Старицата признава, че й е тежко след смъртта на 165-те й животни, но сега е готова да отгледа ново стадо. През януари т.г. й подариха и първата козичка, която беше бременна и очакваше две яренца.

 

Реклама
Реклама
Реклама