Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7353697 www.bgdnes.bg

Адриан Златков не се интересува от разследването: Не желая да знам кой ме отвлече!

За мен това е минало, разкрива похитеният младеж пред „България Днес“

"Не се интересувам докъде е стигнало разследването за отвличането ми, не искам да знам кой е бил. За мен това е минало. Не искам да се връщам назад и да говоря по темата. На този етап съм добре и работя." Така Адриан Златков лаконично коментира единствено пред "България Днес" своето отвличане преди година и половина.

Реклама

25-годишният син на дилъра на луксозни коли Тони Златков бе похитен на метри от дома си в Герман в края на август 2017 г. Адриан тръгва с колата си към работното си място, когато е спрян от няколко преоблечени като ченгета мъже. Те инсценират полицейска проверка и го принуждават да слезе от автомобила си. Насила го прехвърлят в тяхното возило и отпрашват с мръсна газ. След близо две седмици, прекарани в плен, Златков бе освободен. По-късно баща му сам призна, че ден преди да върнат сина му, е платен откуп, и добави, че похитителите са се държали добре. Още тогава стана ясно, че бандитите са ползвали в отвличането "Опел" и "Шкода" със затъмнени стъкла и син буркан, носели маски и заблудили Златков, че са полицаи. Размерът на платения откуп, поръчителят и изпълнителите на престъплението досега са неизвестни.

Обвито в мистерия се оказва и докъде е стигнало разследването на похищението на Адриан Златков. От Софийска градска прокуратура отказват да дадат каквато и да било информация с мотив, че досъдебното производство не е приключило.

Неофициални източници от съда са категорични, че срокът на разследването е удължен и усилено се работи, но уликите са изключително оскъдни.

Единствените обвиняеми по случая към момента са четирима души, които се разследват като помагачи в отвличането.

Според прокуратурата няколко дни преди похищението на Адриан Златков Ивайло Борисов, известен като Ториното, и шофьорът му Мартин Марков карат автомобил "Шкода" досущ като този, използван в престъплението, в автосервиз, за да му бъдат затъмнени стъклата. Там двамата са заснети.

Реклама

Обвинени са момиче и момче - Георги Джамбазов и приятелката му Здравка Стефанова, които живеят на семейни начала. Според прокуратурата двамата многократно са пътували до Сърбия, където набавяли симкарти, които са използвани при воденето на преговори за откуп с бащата на похитения младеж.

Четиримата бяха официално обвинени на 31 януари м. г. Повече от година по-късно те продължават да са в същото процесуално качество.

"Моят клиент Ивайло Борисов бе посочен като помагач единствено защото трябва да има известна фигура сред обвиняемите", категорична бе адвокат Марияна Тодорова пред репортер на вестника.

Ивайло Борисов също обяснява, че няма никаква връзка с похищението на Златков.

"20 часа бях на разпит в ГДБОП и бях помолен да кажа кой в района на Горубляне се движи с "Шкода" и "Опел Астра". Обясних, че няма такъв капацитет, няма такива хора в Горубляне, които да извършат такова престъпление. И те ми казаха - "Не, напротив, има и единият от тях си ти". Върнаха се след 10 часа и ме питаха имаш ли нещо да кажеш. Казах не и сутринта се събудих с тези обвинения", обясни Борисов.

Първоначално Ториното бе с наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". При повторното разглеждане апелативните столични магистрати освободиха и четиримата обвиняеми срещу парична гаранция.

Според съдиите събраните до онзи момент доказателства показват определена връзка на обвиняемите с отвличането на Златков, но са недостатъчни и фрагментарни.

Темата е табу у дома

Забранено е да се говори за отвличането на Адриан в къщата на фамилия Златкови. Това разкри главата на семейството Тони Златков, когато синът му се завърна жив и здрав. След похищението младежът е в шок и дезориентиран, отслабнал с 6-7 килограма. Успява да се съвземе и е изпратен на дълга почивка в Азия. Към днешна дата той е в България. Професионални охранители са наети и бдят над него и цялото му семейство.

"България е изключително спокойно място. Има големи градове в Европа, където е много по-опасно. Например в Германия има повече регистрирани отвличания на глава от населението, отколкото тук, в България", коментира Тони Златков вероятността да замине със семейството си в чужбина.

Реклама
Реклама
Реклама