Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7354486 www.bgdnes.bg

Катя Дафовска за "сребърната" финална обиколка: Краката на Илиев се отрязаха

Два дни не можех да се успокоя след успеха, призна олимпийската шампионка

Сълзите в очите на Екатерина Дафовска бяха отражение на трите тежки олимпийски цикъла в биатлона без дългоочакваните успехи на голямо първенство. Председателят на федерацията се разплака след сребърния медал на Владимир Илиев в индивидуалната дистанция (20 км) на световното първенство в Йостерсунд (Шв). Олимпийската шампионка от Нагано беше на трасето с радиостанция в ръка и даваше указания на националите.
"Не обичам да гледам стрелбите - разказа своите преживявания Дафовска. - Получавах информация по радиостанцията как се движим. Когато започнаха да падат нулите на стрелбището, усетих, че нещо може да се случи. Виках на Владо - "Това е твоят ден"."
Илиев допусна само една грешка от 20 стрелби и излезе на 38 секунди след бъдещия шампион Арнд Пайфер (Гер). Още на следващата контрола българинът беше загубил нетипичните за него около 25 секунди при ски бягането.
"След финала Владо сподели, че след последната стрелба от адреналина краката са му се отрязали. Повече от половината обиколка не можеше да ги движи. За щастие на спускането се почувства по-добре. При него този резултат дойде изневиделица, след като през сезона нямаше успехи. Не е свикнал като най-добрите да води в класирането. Получи се шок, но той се справи отлично."
Няколко дни по-рано Красимир Анев донесе европейска титла и затвърди най-силния сезон в историята на мъжкия биатлон.


"Три олимпиади се борихме за този отбор. Вкарахме тима в елита, а преди това не можеха да влязат в преследването - обобщи Екатерина Дафовска. - Два дни не можех да се успокоя след среброто на Владо. Той имаше проблеми с претрениране. Преди началото на сезона направи контузия на световното по летен биатлон. 1 месец тренираше на по-ниски обороти. Това вероятно му помогна. Илиев е отборен играч. Винаги се раздава за тима. Изпратихме го на Световните купи в САЩ и Канада, за да се бори да останем с четири квоти при мъжете. Разсипахме го от състезания. Нямаше никаква почивка. Другите отбори не вярваха как така го хвърляме да участва."
Дафовска сподели, че се надява успехите в биатлона да бъдат отразени и като финансиране, защото през тази година бюджетът е намален с 250 000 лв.
"Дано се обърне внимание и на нашите центрове. Искаме да довършим трасето в родния град на Владимир Илиев - Троян. Има нужда от още 1 млн. лв., за да се довърши."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама