Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/7359112 www.bgdnes.bg

Награждават дете-чудо,откритие на Лили

15-годишната Сара Чакърова номинирана за приз за полет в изкуството

15-годишната перкусионистка Сара Чакърова, която е откритие на примата на родната естрада Лили Иванова, е номинирана за награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев". Тя е най-младата от петимата избрани творци тази година.

От малка талантливата ученичка е направила силно впечатление на Лили Иванова. Топпевицата ни е била човекът, който я насочил към музиката.

Реклама

Девойката прави впечатление с изящество и лекотата на изпълненията си, като изгражда собствен почерк в музиката. Сара вече има редица международни конкурси и кариера, включващa концерт в "Карнеги Хол", участие в клипа към кавър на легендарната песен на Джон Ленън - Imagine, както и много благотворителни изяви. На официална церемония на 17 април в балната зала на Централния Военен клуб за десета поредна година ще бъде връчено отличието, превърнало се в най-престижно за младите творци у нас. По традиция са номинирани петима многообещаващи таланти от различни сфери на изкуството. Както всяка година конкуренцията е голяма. Фондацията с името на незабравимия театрален режисьор Стоян Камбарев подкрепя не само носителя на Голямата награда, но и номинираните си таланти, като реализира техни проекти и сбъдва мечтите им.

"Израснала съм в семейство на музиканти, изцяло заобиколена от музика. Майка ми искаше да свиря на цигулка, но аз избрах ударните инструменти и съм много щастлива от това. Те са над 200 вида и трябва да владея всеки един от тях, което oпределено е много интересно и вълнуващо. Харесвам много перкусионисти, но се опитвам да изградя мой собствен стил и да не подражавам. Освен класическа музика обичам да експериментирам с други стилове като поп, рок, кросоувър. Имам и моя група - Yesterday, с която свирим и се забавляваме, както и проект с група за камерна музика, с която творим съвременни неща - свирим на тенджери, стълби и дори кофи за боклук и в момента работим върху Музикална Приказка", споделя Чакърова.

Сара е родена в София в семейство на музиканти. От 2009 г. е ученичка в НМУ "Любомир Пипков" в класа по ударни инструменти на Мария Палиева. Лауреат е на награди от редица национални и международни конкурси. От 2017 г. e приета като младши студент в Университет по музика и сценични изкуства в Грац (Австия) в класа на Улрике Стадлер. Участвала е в майсторски класове на Василена Серафимова, Татяна Колева, Свет Стоянов, Дейвид Фрийдман и много други. От 4-годишна Сара е част от вокална група "Бон-Бон", с която участва в многобройни концерти и благотворителни каузи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама