Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7359692 www.bgdnes.bg

Георги Василев-Гочето: Балканските битки са най-важни

Класата на нашите футболисти не е световна, но има желание и дисциплина

Битките с Черна гора и Косово ще бъдат най-важни за България в започналите снощи европейски квалификации по футбол. Това заяви пред "България Днес" легендарният треньор Георги Василев-Гочето.

"Стискам палци България да се представи добре в тези квалификации. Ако вземем 6 точки от първите два мача, ще е отлично. В националния отбор има футболен колектив, не е задължително да са приятели извън терена. Физически сме все по-мощни. При Хубчев има сериозно желание и дисциплина, това е нашето предимство. Знаем си, че класата на нашите футболисти не е световна. Но селекционерът може да изсмуче максимума от тях", смята Гочето, който е извеждал до шампионската титла отборите на "Етър", "Левски" (2) и ЦСКА. Той анализира състава на нашите.

Реклама

"Яд ме е, че Десподов не може да заиграе в Италия, все има някакъв проблем. Сега отпадна и за първите квалификации, както и Пламен Илиев. Не е правилно да се критикува Хубчев, че първоначално не бе повикал голмайстора на Първа лига Станислав Костов. Не може само нападатели да вземе. Може би е преценил, че му трябва повече физика, а нападателят на "Левски" е по-фин футболист. Видя се, че Станислав все пак не е отипсан от състава", добави 72-годишният специалист.

"Две имена от Черна гора се споменаваха най-много преди мача - Йоветич и Савич. Те отпаднаха в последния момент. До мачовете с Англия има много време. Първите две балкански битки са много важни. Все ми се иска българските национали да имат повече апетит за едно класиране на европейско или световно първенство. Да не си останат само на клубно ниво. С повече физически труд може да стане, по друг начин не", категоричен е Гочето. Той смята, че повече финес в предни позиции могат да внесат Ивелин Попов и Тодор Неделев.

Междувременно капитанът на националния отбор имаше шанс да задмине легендарния Димитър Бербатов. Попето трябваше да изиграе своя 21-и мач в европейска квалификация за България. В същого време бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" има зад гърба си 20 битки в похода към европейско първенство, в които се включват и мачовете на Евро 2004 в Португалия. Ивелин се изравнява с Любо Пенев и Радостин Кишишев. Лидер по този показател е Стилиян Петров с 35 двубоя.

Преди началото на тези европейски квалификации на Попов му трябваше само едно попадение, за да задмине незабравимата легенда Георги Аспарухов. Гунди и настоящият капитан на "трикольорите" имат по четири попадения в надпревари за европейско първенство. Те делят осмото място в класацията. Лидер е Христо Стоичков с 15 гола. Появата на Попето на терена снощи бе неговата 81-а с националния екип. Тя го доближи само на един мач зад 9-ия в ранглистата за най-много мачове за България - Наско Сираков. Лидер по брой битки за България е Стилиян Петров със 105.

Прави Хубчев централен защитник

Георги Василев е човекът, който налага Петър Хубчев на поста централен защитник. Това се случва през 1993 година в състава на "Левски". Днес Гочето не крие симпатиите си към националния селекционер на България.

"Много уважавам Петьо Хубчев. Той ми е бил футболист в "Левски". В началото играеше десен бек. На един мач в Горна Оряховица централният защитник Валентин Дъртилов се контузи сериозно. Гледам към пейката - няма кой да го смени. Пуснах Хубчев, оттогава той стъпи там и сякаш бе създаден за този пост. След само един успешен полусезон като централен защитник, зимата го продадохме на "Хамбургер". Желая му успех в националния", откровен бе Василев.

Реклама
Реклама
Реклама