Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7360855 www.bgdnes.bg

В Хасковско само чужденци не пият уран

Втора година продължава драмата в областта

Никой не направи нищо за решаване на проблема, на местните вече не им пука

Само чужденци не пият вода с уран в Хасковска област! Драмата с токсичното вещество започна през април 2017 г. Тогава във водата бяха открити повишени стойности на радиоактивния елемент, а местните получиха забрана да пият и да се къпят с живителната течност по домовете си.

"Положението си е същото! Имаме три семейства англичани и едно семейство от Холандия, които спазват забраната. Само те си наливат вода от водоноската, която е в селото", коментира пред "България Днес" Жеко Жеков, кмет на село Светлина.

Реклама

Останалите местни жители са вдигнали ръце. Две години след патърдията, която се вдигна в района, те категорично отказват да спазват забраните, наложени от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

"Хората си пият от чешмите. Те години наред са живели с тази вода. Как да ги накараш да пият друга?! Не използваме тази, която носят, защото според тях, а и според мен е по-лоша от тази, която ние пием. Не знам какво ни плашат толкова с този уран", допълва управникът.

Към селата Върбица, Сталево, Светлина, Бориславци и Динево от началото на годината още две получиха забрана да консумират вода от чешмата. В Свирково и Дряново пристигна водоноска, също заради повишени нива на уран. Ако в човешкия организъм се натрупат стойности над допустимите, уранът може да увреди всички клетки в човешкия организъм.

От община Хасково започнаха изграждането на нови кладенци и водопроводи. Целта им е да смесят водата и така да паднат стойностите на естествен уран.

"Чакаме да направят новите кладенци. След като това стане, ще бъдат направени нови изследвания. Ако резултатите са положителни, забраната ще падне", каза пред вестника д-р Соня Димитрова, директор на РЗИ - Хасково.

Очаква се след пускането в експлоатация на новите 8 кладенеца и 2 водопровода досегашното количеството на токсичното вещество да спадне до допустимите норми, а водата да бъде разрешена за пиене. По думите на местната управа това трябва да се случи до два-три месеца.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама