Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7361160 www.bgdnes.bg

40 млн. глоба грози контрабандисти

След акция на ГДБОП край с. Казичене

Задържаните пионки мълчат кой е шефът им, искат споразумение с прокуратурата

40 милиона лева глоба грози двама контрабандисти, спипани с огромно количество цигари без бандерол. Това стана ясно по време на заседание на Апелативния спецсъд, на което бяха решени мерките за неотклонение на арестуваните Росен Михайлов и Димитър Божилов.

Реклама

Двамата са закопчани при акция на ГДБОП под ръководството на спецпрокуратрата на 13 март край софийското с. Казичене. По време на операцията са открити общо 752 000 кутии цигари без бандерол. Икономическа експертиза, приложена към делото срещу Михайлов и Божилов, сочи, че стойността на контрабандната стока е над 4 милиона лева.

Заради сериозните обвинения срещу задържаните апелативните спецмагистрати решиха Росен Михайлов и Димитър Божилов да останат зад решетките, докато тече разследването. Ако бъдат признати за виновни, освен огромната глоба, ги заплашват и по 6 години затвор за всяко от двете престъпления, в които са обвинени - участие в престъпен сговор и държане на акцизни стоки без бандерол в големи размери, разкриват юристи.

Адвокат Живко Живков, който защитава и двамата обвиняеми пред Темида, заяви, че веднага щом разследването срещу неговите клиенти приключи, ще бъде поискано споразумение с прокуратурата. Михайлов и Божилов са готови да признаят вина, за да намалят своите присъди.

Юристи подозират, че освен минимални наказания със самопризнанията си Михайлов и Божилов вероятно целят да прикрият боса в сянка на бандата.

"Заявявайки желанието си за споразумение с прокуратурата, по-нататъшното разследване на случая може да бъде неглижирано. При самопризнания делото се води по съкратена процедура, т.е. не се представят доказателства и не се разпитват свидетели. Така всичко ще бъде приключено бързо и скрито", коментират източници от съда.

Реклама

Проверка на "България Днес" показа, че 28-годишният Росен Михайлов няма криминални регистрации, неосъждан е. Аверът му Димитър Божилов, на 43 г., се сблъсква с Темида един-единствен път в далечната 2006 г. Тогава той е наказан с пробация от Окръжен съд - Благоевград. Към днешна дата е реабилитиран.

Загадка остава за разследващите как двамата мъже, които нямат нищо общо с образа на сериозни фигури от ъндърграунда, могат да организират и ръководят контрабанда в толкова големи мащаби за милиони левове.

Според спецпрокуратурата престъпната дейност е извършвана близо 5 месеца, от ноември 2018 г. до 13 март 2019 г. Тогава е атакуван склад, намиращ се на бул "Околовръстно шосе" край с. Казичене. Там са спипани Росен Михайлов и Димитър Божилов в момент, в който се разтоварва камион с контрабандната стока. 332 000 кутии цигари от марката "Уинстън класик" са открити "маскирани" в 9 броя палети, облицовани от един ред бутилки. Претърсен е лекият автомобил на Росен Михайлов, паркиран пред склада. Там са намерени документите на втори камион, пристигнал от Гърция ден по-рано, на 12 март. Броени часове след разкритията ченгета намират и въпросния тир на паркинг в столичния кв. "Люлин". Преди да бъде закаран там, камионът е оставил до склада на Околовръстното тегленото от него хладилно полуремарке. В него са намерени и иззети още 420 000 кутии контрабандни цигари от марките "Реджина", "LD", "Фаст" и "Карелия". Този път нелегалната стока била покрита зад "тапа" от замразени тестени продукти.

Жоро Шопа поръчан от боса?

Завесата кой е мистериозният бос на двамата цигарени контрабандисти повдигна новинарският сайт "Трафикнюз". Според медията каналът е организиран от "царицата на месото" Мила Георгиева. Тя бе арестувана и посочена като тартор на банда за мокри поръчки след спецакция на ДАНС през 2015 г. Задържани тогава са и брат й Ангел Ангелов, доведеният й брат Максим Кулишев, ексбаретата Мирослав Стоянов, Георги Божилов-Тениса и Олег Попов. След издирване е хванат и Пламен Цеков-Тлъстуша, а синът на Мила - Мартин Георгиев-Джито, се предаде сам три години по-късно. Данни на разследващите тогава сочат, че бандата е планирала минимум пет мокри поръчки. Сред мишените им бил и Георги Семерджиев - Жоро Шопа, в чиято къща край Барселона бяха арестувани Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Делото срещу Мила Георгиева и хората й тече в спецсъда. Обвиненията са само за разпространение на дрога. Достатъчно доказателства по подозренията за мокри поръчки не са открити.

Реклама
Реклама
Реклама